Udari košave u Vršcu jači od 100 km/h, platan srušio ogradu na stadionu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2019, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udari košave u Vršcu jači od 100 km/h, platan srušio ogradu na stadionu

Vršac je ovih dana ponovo u centru pažnje, i to zbog vetra. Jaka košava počela je juče, a prema prognozama, biće je i narednih dana. Najveći udari zabeleženi su juče oko 15 časova i iznosili su oko 30 m/s ili 108 km/h.

Oboreni platan, koji je pri padu srušio i deo ograde na ulazu na stadion iz gradskog parka, jedina je do sada evidentirana šteta koju je u poslednja dva dana načinila košava, a ovaj slučaj podseća i da ovakva upozorenja, o zabrani kretanja u blizini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << drveća kada duva vetar, treba ozbiljno shvatiti.

Vršac inače ima preko 200 vetrovitih dana u godini, a košava je najčešća i najžešća, jer često duva i preko 110 kilometara na čas. Dešavalo se ranije da podigne krovove, polomi oluke, drveće, ali kažu da se i ono aklimatizovalo i "naučilo" na jake udare, a vršački neimari već su se izveštili u gradnji otpornijoj na vetar.

Juče i danas košava je u Vršcu imala udare jačine od preko 100 km/h, a u toku noći najavljeno je njeno slabljenje, pa nas u četvrtak očekuje vetar manjeg intenziteta. U petak ponovo u pojačanju, posebno u ovim našim, košavskim krajevima.

Najjači udari vetra u Vršcu zabeleženi su u januaru 1987. godine - 173 km/h, a u novije vreme u februaru 2014. kada su iznosili 170 km/h.

Košava ima i svoje dobre strane i to višestruke. Dolazi do stvaranja vazdušnog kovitlaca, koji donosi kvalitetan vazduh sa različitih strana, pre svega sa Karpata, tako da na jednom mestu dobijamo odličan kvalitet vazduha.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.