Učiteljica iz Čeneja i nastavnica fizike iz Novog Sada među najboljim prosvetarima u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2019, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učiteljica iz Čeneja i nastavnica fizike iz Novog Sada među najboljim prosvetarima u Srbiji

Marina Dorocki, nastavnica fizike u Gimnaziji "Isidora Sekulić" u Novom Sadu, i Vesela Mačkić, učiteljica u Osnovnoj školi "Ivan Gundulić" u Čeneju, nalaze se među deset najboljih edukatora u Srbiji.

One su se pokazale kao izuzetni inovatori, majstori svog zanata i osobe spremne na doživotno učenje, navode u Udruženju "Živojin Mišić", koje već šest godina dodeljuje tu vrstu priznanja.

Prvu deceniju rada u čenejskoj osnovnoj školi učiteljica Vesela Mačkić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posvetila je, kako kaže, želji da deca pojmove i znanje iz knjiga dožive i primene u svakodnevici.

U težnji da đacima usadi zdrave navike, ali i što uspešnije oslušne njihove želje i interesovanja, Vesela deo nastave organizuje i u prirodi, između ostalog i u organskoj bašti u školskom dvorištu.

U svim aktivnostima, pomažu joj kolege, kao i roditelji dece, koji su je ujedno i nominovali za priznanje najuspešnijeg edukatora Srbije.

"Najviše sam ponosna na to što sam uspela svoju energiju da prenesem na neke od kolega, da možda bar malo utičem na njihov rad, da i oni budu bolji, da imaju više želje i elana da se uključe u neke aktivnosti u koje možda ne bi. Ponosna sam, zaista, što su ova deca i roditelji uključeni u sve to i što aktivno učestvuju u obrazovanju svoje dece", kaže Vesela Mačkić.

U Gimnaziji "Isidora Sekulić", njena koleginica i profesorica fizike Marina Dorocki, malo starije đake uči da, primenjujući teorijsko znanje, prave elektromotore i mini generatore struje.

Priznanje za najboljeg edukatora dobila je jer se tokom rada u prosveti trudila da u svakom đaku probudi dečju radoznalost, ali i zahvaljujući tome što je, kako kaže, savladavanje gradiva prilagodila savremenim trendovima.

"Što se tiče tehnologije, moji učenici znaju da kod mene nema usmenog ispitivanja, već radimo na platformi Sokrati, gde oni testiraju svoja teorijska znanja, dok računske zadatke radimo klasično na papiru. Takođe, koristim PhET simulacije, imam pametnu tablu u učionici, tako da možemo zajedno da vršimo eksperimente u virtuelnoj laboratoriji, i to nam je u stvari primena za realnu laboratoriju.

Pored njih dve, za najbolje edukatore ove godine izabrani su učitelji i nastavnici iz Beograda, Kragujevca, Barajeva, Lebana, Niša i Doljevca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.