Učenička zadruga Vredne ruke u Čoki razvija preduzetnički duh

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2020, 14:56

Učenička zadruga "Vredne ruke" u Čoki razvija preduzetnički duh

U Osnovnoj školi "Jovan Popović" u Čoki osnovana je Učenička zadruga "Vredne ruke". Ova đačka organizacija, jedina te vrste u Vojvodini, ima status privrednog subjekta i zvanično je registrovana u Agenciji za privredne registre.

"Učenička zadruga osnovana je kako bi se deci dala sloboda da mogu da rade i da razmišljaju van okvira predmeta koje imaju u školi", kažu za RTV u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Zadruga trenutno ima 125 članova. Svi učenici Osnovne škole >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Jovan Popović" u Čoki mogu da se učlane, ako to žele. Dovoljno je da popune pristupnicu. Pravo na učlanjenje imaju i roditelji i nastavnici.

"Imamo više sekcija i svako odabere u koju sekciju će da ide. Imamo sportsku, eko sekciju, humanitarnu i likovnu sekciju, ali naravno, kada su tu neki vašari, svi su zajedno i zajedno pravimo radove koje prodajemo na vašarima", navodi Nađa Nikočev, predsednica Skupštine Učeničke zadruge "Vredne ruke".

"Idem u humanitarnu sekciju i volim što se svi skupljamo i družimo i pravimo razne stvari i delimo deci koja nemaju šta da obuku, skupljamo odeću koja je nama mala", kaže Tamara Dubonjić, članica Učeničke zadruge "Vredne ruke".

"Ja sam član sportske sekcije, u sportskoj sekciji organizujemo turnire i novac koji skupimo od turnira predajemo deci koja nemaju da priušte sebi", ističe Marko Todorov, član Učeničke zadruge "Vredne ruke".

Idejni tvorac Učeničke zadruge "Vredne ruke" je nastavnica engleskog jezika Izabela Kertes.

"Zadrugari uredno imaju svoj žiro-račun kao privredno društvo i preko žiro-računa obavljaju svoje poslove nabavke i kasnije uplate, ako zarade nešto preko božićnih vašara, ili drugih akcija koje organizuju", kaže Izabela Kertes, pedagoški rukovodilac Učeničke zadruge "Vredne ruke".

"Ja sam izuzetno zadovoljna i drago mi je da je moja koleginica Izabela prihvatila osnivanje ove učeničke zadruge, da je prikupila oko sebe veliki broj dece, da se svi druže da puta nedeljno, okupljaju van nastave, to su podržali naravno i roditelji", navodi Zorica Bugarčić, direktorka Osnovne škole "Jovan Popović", Čoka.

"Ponosni smo zato što je Čoka jedina opština u Vojvodini koja ima registrovanu učeničku zadrugu", kaže predsednica opštine Čoka Stana Đember.

"Naravno da ćemo kroz budžet za 2021. godine naći način da subvencionišemo ovu vrstu udruženja, jer drago nam je da se taj duh vraća među decu. Ne radi se tu samo o tome što je tu formirana zadruga i što će se dobiti sredstva, nego je tu put da se deca edukuju", kaže Stana Đember, predsednica opštine Čoka.

Ministarstvo prosvete odobrilo je nedavno ovom Udruženju sredstva u iznosu od 90 hiljada dinara, na konkursu za opremanje učeničkih zadruga u Srbiji.

Novac je namenjen realizovanju projekta "Vredne ruke pretvaraju ideje u dela".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.