Učenička zadruga Pčelica jedina na teritoriji Grada Sombora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2019, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenička zadruga "Pčelica" jedina na teritoriji Grada Sombora

U Somboru i okolnim selima, ima skoro 30 osnovnih i srednjih škola, ali je učenička zadruga registrovana samo u jednoj od njih.

Razlog što ih nema više leži u pravilniku koji reguliše osnivanje i rad učeničkih zadruga, po kojem se one tretiraju kao pravno lice, koje ima direktora kao i sve finansijke obaveze kao i druga pravna lica.

Vredne i kreativne ruke i posvećeni nastavnici - rezultat su najrazličitiji proizvodi koju nastaju u učeničkoj zadruzi "Pčelica" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedinoj na teritoriji Grada Sombora gde radi 28 osnovnih i srednjih škola.

"Pravimo čestitke, drvene jelke, svašta radimo. Sviđa mi se u zadruzi i hteo bi da zadruga nastavi i dalje da radi", kaže kazao je Boži Radomirović, učenik.

"Naučio sam da šijem, lepim, seckam", rekao je Nikola Jović, učenik.

Čestitke, ukrasi, magneti, ukrasne kutije, zanimljive slikovnice od platna sve to proizvode u učeničkoj zadruzi "Pčelica" Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom "Vuk Karadžić". Većina proizvoda dobijena je od recikliranog materijala. A korist za decu koja rade u zadruzi je višestruka.

"Oni uživaju u ovome. Zadovoljni su kada vide da su nešto uradili, svesni su da je to njihov doprinos. Uključeni su i u prodaju, gde barataju sa novcem, komuniciraju sa kupcima. Nude svoje proizvode. Sretni su kada vide da su zaradili novac i kada znaju da će taj novac biti usmeren u nešto što je njima potrebno", izjavila je Jasmina Bralić, direktora Učeničke zadruge "Pčelica".

Rad učeničke zadruge "Pčelica" usklađen je sa Pravilnikom koji je propisao da su učeničke zadruge pravna lica koja imaju svog direktora. U Statut zadruge mora biti unet i način trošenja novca koji zaradi zadruga.

"Ulažemo tako što za novac koji zaradimo organizujemo ekskurzije, maturske večeri, ako je potrebno kupimo deci garberobu ili lekove", saopštila je članica zadruge i nastavnica Vukica Đurkovski.

Odluku o osnivanju učeničke zadruge, donosi Školski odbor, zadrugom upravljaju zadrugari. Učenička zadruga vodi poslovne knjige, sastavlja i podnosi finansijske izveštaje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.