U susret velikim građevinskim radovima na stambenim jedinicama (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2021, 13:59

U susret velikim građevinskim radovima na stambenim jedinicama (AUDIO)

Rok za lokalne samouprave za podnošenje molbi za sufinansiranje zamene stolarije građanima ističe sutra.

Do kraja godine je predviđeno da najmanje 300 hiljada domaćinstava počne proces zamene dotrajalih prozora, vrata i ugradnju izolacije, uz finansijsku podršku države.

U junu će početi da radi Uprava za energetsku efikasnost koja će sa lokalnom samoupravom sufinansirati troškove građana za ovu vrstu radova do polovine iznosa. Opširnije za RNS poslušajte >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evu Tomović.

"Subvencije za energetsku efikasnost od izuzetnog su značaja za zamenu stolarije na zgradama i kućama starih u proseku oko 50 godina" kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Pored energetske efikasnosti tu je i zamena kompletnih instalacija, molerski i instalacioni radovi, znači, angažovana će biti kompletna građevinska industrija.

"To znači u narednih 10 godina da že 2 miliona stamnbenih jedinica pretrpeti detaljnu obnovu. Vrednost tih radova je između 5 i 6 milijardi evara" izjavio je Rodić.

Takođe, uštede su ogromne.

"Sada trošimo oko 20 litara energenata za zagrevanje po m2 dok poređenje radi, Nemci utroše od 1-3 litre. Od subvencije će imati koristi svi, kako građani tako i država. Napominjemo da je potrebno sprečiti pojavu crnog tržišta. Preduslov za dobijanje pomoći države je da objekti budu legalizovani" zaključio je sagovornik Rodić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.