U pripremi tradicionalni kuvar zapadnog Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2019, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U pripremi tradicionalni kuvar zapadnog Balkana

Kisela staparska čorba, jedno je od starih prepoznatljivih staparskih jela. Može se pripremati od bilo koje vrste mesa, a u Staparu se tačno se znak i kada se i za koje prilike kuva.

"Ima raznih prilika. Može da se kuva kao samostalno jelo. Obično tradicija je da se četvrtkom napravi kisela čorba i neko pecivo, najčešće pogačice sa čvarcima. Jedno pile očišćeno, isečeno na delove, sitnije. Zatim glavica crnog luka, tri do četiri seckane šargarepe, voda, sok od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << paradajza, aleva paprika, suvi biljni začin i so", kaže Jelena Amidžić, predsednica Udruženja žena "Staparke" Stapar.

Na listi starih staparskih jela je i gibanica. Ljubica Knežević sprema je više od 50 godina. S puno ljubavi i volje. Ovakva gibanica se i danas priprema u staparskim kućama.

"Ti stari recepti ne mogu biti nikada pobeđeni. To je ono što je bilo odvajkada i ostaje za vek vekova. Gibanica, vanilice, listara, to su kolači koji se nikada neće zaboraviti i koje vole i ovi mladi", kaže Ljubica Knežević.

Svako mesto ima neka svoja specifična tradicionalna jela. Neka su zaboravljena, a neka još spremaju samo iskusne domaćice.

Razlog je to što je Udruženje "Generator" iz Vranja priredilo "Tradicionalni kuvar južne Srbije". Ali taj kuvar bio je samo početak jer ovo udruženje iz Vranja sada priprema Kuvar tradicionalnih jela zapadnog Balkana. U tom kuvaru biće i jela iz Vojvodine.

"Pored tih nekih baš popularnih jela, biće i jela koja se sve manje i manje spremaju zbog brzog života. Naša kuhinja spada u sporu i zbog toga nije bila zanimljiva, ali sada je novi trend da se hranimo zdravo i da se hrana ponovo sprema kod kuće", kaže Gordana Ristić, "Generator" Vranje.

Uz dobre recepte za jedan kuvar važne su i dobre fotografije. Za Mariju Janković koja se bavi fotografisanjem u drugim oblastima ovo je izazov.

"Ovde su predmeti statični i to je ono što je zahvalno u ovoj kulinarskoj fotografiji. S druge strane imate dosta vremena da posvetite tome kako vam izgleda svetlo, imate mogućnosti da napravite dosta slika dok to ne bude perfektno", kaže Marija Janković, fotografkinja.

Kuvar Tradicionalnih jela Zapadnog Balkana osmišljen je kao projekat koji briše državne granice i stvara neke nove, gastronomske regije.

"U stvari pravimo nove granice sa koje će zajednička biti jela koja se prave na tom području. Tako ćemo imati region sarme, baklave, štrudli ili gibanice", kaže Gordana Ristić.

Tradicionalni kuvar zapadnog Balkana, priprema se u okviru projekta "Gastronomska mapa zapadnog Balkana" uz podršku Fondacije za zapadni Balkan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.