U Srbobranu više od 30 osoba sa invaliditetom u programu socijalnog preduzetništva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2018, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbobranu više od 30 osoba sa invaliditetom u programu socijalnog preduzetništva

Nekoliko desetina osoba sa invaliditetom u opštini Srbobran trenutno je kroz direktno angažovanje ili radnu terapiju uključeno u program socijalnog preduzetništva, odnosno, uzgajanje kornišona i drugog povrća. Rezultati pokazuju da bez obzira na intelektualnu ili drugu poteškoću, osobe sa invaliditetom mogu učestvovati u više od 70 posto ukupne proizvodnje.

U program socijalnog preduzetništva u opštini Srbobran trenutno je uključeno više od 30 osoba sa invaliditetom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a u pet plastenika na 370 kvadratnih metara organizovana je organska proizvodnja povrća.

Projekat je započelo Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Biser" sa ciljem ekonomskog osnaživanja osoba sa intelektualnim poteškoćama. Predsednica Udruženja, Slavka Popić, kaže da je za nju i njene kolege pravi put ka tom cilju upravo osposobljavanje njihovih korisnika steknu određene veštine i samopouzdanje, kao i da sami obezbede svoju egzistenciju.

"Mi smo kroz ovaj poslednji projekat Delta fondacije koja nam je obezbedila dva plastenika, dokazali i sebi i drugima da je nemoguće, u stvari moguće, da osobe sa intelektualnim smetnjama mogu da budu radno angažovane uz pomoć i podršku koju naše Udruženje pruža i da mogu sebi da zarade za život," istakla je Popić.

Koordinatorka Elvira Nađ Rozmaring istakla je da se korisnici koji su direktno uključeni u posao u plastenicima prethodno vrlo temeljno i savesno učili mnoge pojedinosti vezane za plasteničku proizvodnju, naročito organskog povrća.

"Oni su jako odgovorni i prate sve što im govorimo. Mi smo njih obučili, a prošle godine su prošli i obuku za organsku proizvodnju koju je organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje. Tako da je pet naših korisnika prošlo tu obuku," rekla je Elvira.

Plastenici su smešteni u domaćinstvima korisnika, a rad se odvija u grupama koje su formirane prema radnim mogućnostima korisnika Udruženja „Biser".

U Nadalju u plasteniku od 80 kvadrata rade Gašparik Predrag nema intelektualnih teškoća, ali je gluvonema osoba i radi u paru sa Katarinom Šarić koja za njega kaže da je vrlo vredan i pouzdan kolega.

"Lepo mi je što sarađujem sa njim i zaista fenomenalno obavlja sve poslove, i prskanje i zalivanje... Stvarno je odgovoran čovek," rekla je Katarina.

Mira Baćinac iz Srbobrana radi sa Nikolom Rakićem u čijem domaćinstvu se i nalazi jedan plastenik. Nikola je kazao da mu ova prilika i poverenje koje mu je dato, puno znači.

"Sad beremo kornišone, ali pre ovoga smo imali spanać, pa smo sadili kornišone, zalivali, prskali... Sve po redu," ispričao je Nikola, a njegova koleginica Mira Baćinac dodaje:

"Pre toga smo imali i beli luk, zelenu salatu, paradajz... Brali smo povrće, išli na pijacu, prodavali..."

Korisnici svakodnevno imaju pomoć stručnjaka, pa su angažovani agronom i iskusni proizvođači organskog povrća, a u Udruženju „Biser" se nadaju da će za dve godine, koliko traje postupak dobijanja potrebne dokumentacije i licence, postati i sertifikovani proizvođač organskog povrća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.