U Sajanu otvoren Edukativni centar za razvoj civilnog društva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2019, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sajanu otvoren Edukativni centar za razvoj civilnog društva

U Sajanu, nadomak Kikinde otvoren je edukativni centar, namenjen razvoju civilnog društva. Fokus će biti stavljen na osetljivije socijalne grupe, poput nezaposlenih žena na selu, kao i na mlade. Centar je otvoren u okviru Kolping društva, koje u Sajanu postoji već 18 godina.

"Kao i gotovo svako manje mesto, Sajan u blizini Kikinde svake godine ima sve manje i manje stanovnika. Prema popisu iz 2011-te godine, ovo selo ima oko 1.100 žitelja, mada je realna slika da u ovom mestu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << živi između 700 i 800 ljudi. Da bi se ovaj loš trend zaustavio, predstavnici Kolping društva potrudili su se da ljudima u selu, ali i van njega, obezbede malo drugačiji sadržaj. Zato je nedavno otvoren i edukativni centar Kolping društva Srbije", objašnjava predsednica ovog udruženja u Sajanu Brigita Keri.

"Fokus aktivnosti u Sajanu, u edukativnom centru, biće na ženama u ruralnim sredinama. Cilj nam je da žitelji, ne samo Sajana, već i okolnih mesta, dođu ovde i dobiju kvalitetnu edukaciju", dodala je ona.

"Otvaranje ovakvih centara od velikog je značaja za malo mesto poput Sajana. Želja je da centar živi tokom cele godine i da, pored besplatnih sadržaja, postane i ekonomski isplativ kroz iznajmljivanje prostora drugim pojedincima i društvima", istakao je predsednik Mesne zajednice Sajan Zoltan Tot.

"Možemo i raznim udruženjima i kompanijama organizovati kongrese, , edukacije. Tako se može eventualno razviti i kongresni turizam", dodaje on.

U izgradnju objekta u Sajanu uloženo je 75 hiljada evra, a projekat je finansiralo Kolping društvo iz Švajcarske. Centar u Sajanu trebalo bi da bude tačka okupljanja meštana, koji će tu sticati različita znanja i veštine, koje im mogu biti korisne prilikom traženja posla, dodala je Keri.

"Najverovatnije će biti organizovan kurs krojenja i šivenja, koji se već organizuje u Padeju i u Somboru. Dobili smo informaciju od žena iz našeg mesta da bi želele da to rade", veli ona.

Pored edukativnog centra, Kolping društvo u Sajanu poseduje i pčelinjak, voćnjak, kao i prostor na kojem se planira da se izgradi i manje jezero. Ravnopravni su članovi Internacionalnog Kolping društva, koje funkcioniše u 60 zemalja sveta.

Pored Sajana, Kolping svoje centre ima i u Novom Sadu i u Somboru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.