U Nemačkoj više od 60.000 zaraženih, blizu 600 preminulih, u Londonu preminuo 13-godišnji dečak, svaki četvrti lekar u samoizolaciji ili oboleo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2020, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nemačkoj više od 60.000 zaraženih, blizu 600 preminulih, u Londonu preminuo 13-godišnji dečak, svaki četvrti lekar u samoizolaciji ili oboleo

Broj zaraženih novim koronavirusom u Nemačkoj porastao je na 61.913, dok su ukupno 583 osobe preminule, saopštio je danas Institut za zarazne bolesti Robert Koh.

U poređenju sa prethodnim danom, broj zaraženih je porastao za 4.615.

U prethodna 24 sata od posledica koronavirusa preminulo je 128 osoba, preneo je Rojters.

Pik epidemije u junu 

U Nemačkoj bi pik epidemije korona virusa mogao biti dostignut tek u junu. To su izračunali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naučnici Johanes Gutenberg univerziteta u Majncu i Univerziteta Hamburg.

Na vrhuncu virus korona krize moglo bi u isto vreme oboleti oko 1,3 miliona ljudi, tvrde naučnici. Sa krajem epidemije u Nemačkoj računaju tek u avgustu.

Viler: Situacija jasnija posle Uskrsa

Lotar Viler, direktor nemačkog Instituta Robert Koh, izjavio je da je njegov optimizam u vezi sa rastom broja zaraženih u Nemačkoj bio opravdan, ali je dodao da će situacija biti mnogo jasnija nakon Uskrsa.

On je, međutim, na konferenciji za novinare rekao i da se u Nemačkoj očekuje porast broja umrlih od posledica zaraze korona virusom, prenosi Rojters. Mortalitet od COVID-19 u ovoj zemlji trenutno iznosi 0,8 odsto.

Ministri unutrašnjih poslova savezne države i pokrajina, na telefonskoj konferenciji, usaglasili su se da ograničenja slobode kretanja i kontakata treba da ostanu na snazi.

Oni su, kako je saopštila vlada pokrajine Tiringije, istakli da se te mere moraju dosledno primenjivati.

Predsedavajući konferencije ministara unutrašnjih poslova, ministar unutrašnjih poslova Tiringije Georg Majer, ukazao je da preduzete mere tek treba da počnu da deluju.

Još uvek nema pouzdanih brojku da li i kako deluju i zbog toga ukidanje u ovom trenutku ne dolazi u obzir, poručio je Majer.

Od ponedeljka prošle nedelje u Austriji su zabranjeni kontakti više od dvoje ljudi na javnom prostoru.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer apelovao je na građane da se pridržavaju tih mera, jer one spašavaju živote.

Holandija: Otvoreni kafići koji prodaju marihuanu i hašiš

Dok se većina Holanđana bori sa blokadom zemlje zbog korona virusa, pušači marihuane primili su dobru vest da su kafići koji prodaju marihuanu i hašiš ponovo otvoreni za preuzimanje narudžbina.

Holandska vlada je 15. marta, kada je uvela mere za suzbijanje epidemije korona virusa, naredila da se zatvore sva mesta koja prodaju kanabis i hašiš, zajedno sa seks klubovima i saunama, preneo je Rojters.

Ograničeno otvaranje kafea je dozvoljeno da bi se izbegla prodaja narkotika na crnom tržištu i obezbedila medicinska marihuana.

S obzirom na to da je propisima zabranjeno okupljanje ljudi, kupcima nije dozvoljeno da ostanu u kafeima i puše marihuanu.

Holandija dozvoljava prodaju manje količine kanabisa.

Stopa upotrebe daleko je niža nego u mnogim drugim zemljama, navodi Rojters.

U Austriji broj inficiranih 9.974, broj mrtvih povećan za 21

U Austriji je do sada pozitivno na infekciju virusom korona testirano 9.974 osoba, što je rast od 567 novoinficiranih u protekla 24 sata, saopštilo je danas posle podne Ministarstvo zdravlja.

Pokrajina Tirol je i dalje žarište infekcije sa 2.323 zaraženih lica, zatim sledi Gornja Austrija sa 1.616, Donja Austrija sa 1.596, Beč sa 1.378, Štajerska sa 1.049, Salcburg sa 911, Forarlberg sa 646, Koruška sa 273 i Burgenland (Gradišće) sa 182.

Dok je stopa rasta novoinficiranih 0pala, broj mrtvih stalno raste.

Do sada je umrlo 129 osobe inficirane virusom korona, što je za 21 više nego pre 24 sata.

Istovremeno porastao je i broj hospitalizovanih lica na 1.100, od kojih je 198 na intenzivnoj nezi.

Dobra vest je da je 1.095 osoba izlečena od izbijanja epidemije virusa korona na tlu Austrije, krajaem februara.

Tirol žarište infekcije?

U austrijskoj pokrajini Tirol, žarištu infekcije koronavirusa u Austriji, prvi put je broj inficiranih u opadanju.

Dok je u ponedeljak pre podne broj inficiranih bio na 1.984, 24 sata kasnije on je pao na 1.914, proizilazi iz saopštenja pokrajine.

Razlog je u tome što je broj onih koji dnevno ozdrave, u međuvremenu, pretekao broj novoinficiranih.

U ponedeljak je 270 osoba vođeno kao ozdravljeno, a jutros se taj broj povećao na 387.

To znači da je u protekla 24 sata Tirol zabeležio 53 nove infekcije i istovremeno 117 novih ozdravljenja.

U pokrajini Tirol su se, krajem februara, pojavila dva prva slučaja infekcije virusa korona, a ta pokrajina našla se na meti kritike zbog navodnog pokušaja zataškavanja širenja infekcije u skijaškom centru Išgl, sa namerom da produže skijašku sezonu.

Porodilja iz izbegličkog kampa u Grčkoj zaražena COVID-19

Žena koja je u jednom izbegličkom kampu smeštenom severoistočno od Atine nedavno na svet donela bebu, zaražena je novim korona virusom, saopštilo je danas grčko ministarstvo za migracije.

Kako prenosi portal “Katimerini”, ona je bila pozitivna na testu na korona virus pošto je u nedelju prebačena u jednu atinsku bolnicu da bi se porodila, a testiranjem je takođe utvrđeno da ni beba ni otac nemaju COVID-19.

Kako se navodi, u kamp u mestu Ricona grčka Nacionalna organizacija za javno zdravlje uputila je tim koji treba da istraži da li je neimenovana žena zaražena tamo ili tek pošto je napustila kamp, kao i da eventualno utvrdi s kime je sve ona mogla biti u kontaktu od trenutka kada je zaražena.

Karantin za pet opština na severu Grčke gde je kritično

Pet opština na severu Grčke od večeras će biti zatvoreno na dve sedmice, izjavio je danas zamenik ministra za civilnu zaštitu za upravljanje u kriznim situacijama Nikos Hardalias.

Reč je o optštinama u Kastoriji, Orestidi, Nestoriju, Kasanti i Miki, prenosi ANA.

Kako navodi, stanovnici tih oblasti trebalo bi da nabave namirnice za 14 dana, pošto će večeras od 20 časova biti uveden policijski čas, koji će biti okončan 14. aprila u isto vreme.

Prema navodima Hardaliasa, situacija je tamo toliko kritična u pogledu infekcije korona virusom da je građanima zabranjeno da napuštaju svoje domove kako bi pomogli drugima.

Takođe, sahranama mogu da prisustvuju samo bliski rođaci preminulog, i to uz držanje distance, a kućne ljubimce mogu da šetaju samo u blizini svojih domova.

U Velikoj Britaniji 1.789 smrtnih slučajeva od COVID-19

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Velikoj Britaniji je šokantan i nije moguće predvideti kada će biti vrhunac epidemije, izjavio je danas ministar Mjakl Gav.

"Duboko uznemirava povećanje broja umrlih ", rekao je Gav na pres konferenciji pošto je broj preminulih povećan za 27odsto - na 1.789, prenosi Rojters.

On je ukazao da se ne zna kada će biti vrhunac epidemije.

"To zavisi od ponašanja svih nas. Možemo odložiti taj vrh i izravnati krivu našim akcijama", istakao je Gav.

U Londonu preminuo 13-godišnji dečak zaražen korona virusom

U Londonu je preminuo 13-godišnji dečak, koji je bio pozitivan na korona virus, saopštila je danas bolnica Kings koledž hospital.

Dejli mejl navodi da je Ismail Mohamed Abdulvahab iz Londona preminuo u ponedeljak u toj bolnici i da za sada nije poznato da li je imao druge zdravstvene probleme.

"Nažalost, 13-godišnji dečak, koji je bio pozitivan na COVID-19, preminuo je, i naše misli su sa njegovom porodicom u ovom trenutku, kojoj upućujemo saučešće", navodi se u saopštenju bolnice, prenosi Rojters.

Britanija: Svaki četvrti lekar u samoizolaciji ili zaražen

Upravnik Kraljevskog lekarskog koledža Endru Godar izjavio je danas da se svaki četvrti lekar u zdravstvenom sistemu Velike Britanije nalazi u samoizolaciji ili je zaražen korona virusom.

Godar je rekao da su jedinice intenzivne nege u nekim bolnicama dostigle svoj limit, prenosi Gardijan.

On je, međutim, istakao da većina lekara koji su u kućnoj samoizolaciji nije nužno i zaražena korona virusom.

Britanska vlada se našla na udaru kritike zbog nedostatka zaštitne opreme za zdravstvene radnike koji leče obolele od korona virusa, podseća RTS.

Nedostaju im maske, zaštita za oči, kao i druga osnovna medicinska sredstva.

Pobedila koronu u 101. godini

Ozdravila je Holanđanka stara 101 godinu, a koja se zarazila korona virusom pre desetak dana i pružila tračak nade u borbi protiv pošasti koja je zahvatila svet.

Starica, čije ime nije objavljeno, primljena je pre desetak dana u bolnicu pored Roterdama s teškoćama u disanju. Test je pokazao da je pozitivna na korona virus.

Od tada je bila u izolaciji, ali sada može da napusti bolnicu.

Stogodišnjakinja živi sama, a kući će se vratiti kad se odmori u staračkom domu, objavila je bolnica.

"Ona je snažna gospođa i lepo je videti da sluša zdravstvene savete, poput kijanja u lakat. Čak me upozorila da držim udaljenost", rekao je pulmolog Sunil Ramlal, prenose agencije.

Prvi smrtni slučaj od korona virusa u Slovačkoj

U Slovačkoj je danas prijavljen prvi smrtni slučaj od posledica korona virusa, saopštio je Nacionalni zdravstveni informativni centar.

Kako prenosi Rojters, Slovačka je do sada prijavila 363 slučaja korona virusa.

Slovačka je zabranila međunarodna putovanja u pokušaju da obuzda širenje epidemije, zatvorila škole i većinu radnji i uvela obavezno nošenje zaštitnih maski izvan kuće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Njemačkoj ukupno 61.913 zaraženih, preminule 583 osobe

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Mar.2020

BERLIN - Broj zaraženih novim korona virusom u Njemačkoj porastao je na 61.913, dok su ukupno 583 osobe preminule, saopštio je danas Institut za zarazne bolesti Robert Koh.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.