U Mađarskoj zastave na pola koplja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2018, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Mađarskoj zastave na pola koplja

U Mađarskoj su danas zastave spuštene na pola koplja u znak sećanja ga ulazak sovjetskih trupa 1956. godine, čime je slomljen ustanak protiv komunističkog uređenja i stranog prisustva.

Na svečanoj ceremoniji ispred parlamenta na Košutovom trgu u Budimpešti, uz prisustvo ministra odbrane Tibora Benkea, najpre je podignuta, a zatim spuštena nacionalna trobojka. Na samom ulazu u zdanje najvišeg predstavničkog tela u zemlji su istovremeno postavljene dve zastave: jedna državna, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a druga crna kao simbol žalosti za žrtvama neuspele revolucije.

Komemoracija je, potom, održana u Rakoškeresturskom novom groblju u mađarskoj prestonici, gde su, na parceli 301, sahranjeni učesnici pobune. Prigodne manifestacije su održane i kod Bazilike Sent Ištvan, Kuće terora, na Trgu heroja i drugim lokacijama u Budimpešti, kao i u brojnim gradovima širom zemlje i pojedinim naseljima s pretežnim mađarskim stanovništvom u okruženju.

Spontani ustanak pre svega studenata izbio je masovnim demonstracijama ispred Tehničkog fakulteta 23. oktobra 1956, a svetski tenkovi su ušli u Mađarsku nepune dve nedelje kasnije. Otpor je konačno slomljen 10. novembra, kada je na čelo države postavljen Moskvi blizak Janoš Kadar.

Vlada je 2013. godine donela odluku da se 4. novembar obeležava kao Dan žalosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.