Region: U Hrvatskoj 828 novozaraženih, u BiH 703, u Sloveniji pozitivno 1.113 osoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2020, 07:53

Region: U Hrvatskoj 828 novozaraženih, u BiH 703, u Sloveniji pozitivno 1.113 osoba

U Hrvatskoj u ponoć stupaju na snagu nove epidemiološke mere koje podrazumevaju ograničavanje okupljanja, zabranu prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest ujutru, obaveznu fizičku distancu.

Potpredsednik hrvatske vlade i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović saopštio je juče da se zbog porasta broja zaraženih korona virusom epidemiološke mere određuju u trajanju od 14 dana, posle čega će ponovo biti procenjene.

"Odlukom o nužnim epidemiološkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << merama ograničavaju se okupljanja. Želim naglasiti da donosimo odredbu kojom je propisana stroga mera fizickog distanciranja, izbegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metara u otvorenom", rekao je Božinović.

On je dodao da će biti zabranjeno održavanje svih javnih događaja i okupljanja s više od 50 osoba, prenosi Jutarnji list.

"Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima, polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba. Sportska takmičenja mogu se održavati samo bez publike", objasnio je Božinović.

Kako je dodao, javni događaji, okupljanja i svečanosti mogu da traju najduže do 22 sata, osim svadbi koje mogu da traju do ponoći. Božinović je istakao da okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu da traju najduže do kraja radnog vremena, koje je utvrđeno odlukom štaba.

"Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do 06.00 - generalno. Obavezno će biti korišćenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno korišćenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima", rekao je Božinović.

Što se tiče zaposlenih na radnim mestima, poslodavci su obavezni da zabrane dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama s disajnim organima.

"Daje se preporuka da se smanji fizicki kontakt kad god je to moguće, da se uvede rad od kuće kad je moguće, da se uvede klizno radno vreme, organizuja rad u smenama i grupama i da se smanji broj fizičkih sastanaka", rekao je Božinović.

Ministar zdravlja Vili Beroš najavio je da će, ako bude potrebno, zagrebačka Arena biće mobilisnana u tercijarni centar za zbrinjavanje obolelih s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom.

"Osnovni izazov je zdravstveni sistem i njegovo potencijalno preopterećenje", ocenio je Beroš.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak kazao je da Hrvatska u poslednje dve nedelje beleži porast zaraženih.

Direktor Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić upozorila je da trenutno imaju i mlađih bolesnika koji su vrlo ozbiljno bolesni.

"Želim sve one koji ne veruju da upozorim da je bolest u ovom periodu mnogo ozbiljnija i zahtevnija za rešavanje", naglasila je Markotić.

Broj trenutno aktivnih slučajeva je u Hrvatskoj 10.919. Na bolničkom lečenju je 864 pacijenta, na respiratoru 65.

Od 25. februara u Hrvatskoj je do danas ukupno zabeleženo 37.208 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih su 452 osobe preminule, ukupno se oporavilo 25.837 osoba, od toga 1.038 u poslednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 26.730 osoba. Do danas je ukupno testirana 449.541 osoba, od toga 3.973 u poslednja 24 sata.

Republika Srpska: Zatvaraju se škole,ograničava se radno vreme ugostitelja

Izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj od danas je obustavljeno na sedam dana zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Obustavlja se i organizovanje produženog boravka i jutarnjeg čuvanja, prenosi RTRS.

Škole će organizovati nastavu na daljinu korišćenjem sredstava elektronske komunikacije, rekla je ministarka prosvete i kulture Natalija Trivić i dodala da je to preventivna mera.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Štab za vanredne situacije Republike Srpske doneo je u nedelju i druge mere, među kojima je i ograničenje rada ugostiteljskih objekata.

Ugostiteljski objekti će moći da rade od 6.000 do 22.00, a u skladu s preventivnim merama. Takođe je preporučeno da se ne održavaju politički skupovi.

U Crnoj Gori 112 novozaraženih i četiri smrtna slučaja

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata registrovano 112 novozaraženih korona virusom i četiri smrtna ishoda.

Testirano je 422 uzorka na novi korona virus, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Najviše novozaraženih je iz Podgorice - 60.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID 19 infekcijom od početka juna meseca je 261, a od početka godine - 270.

Oporavio je 241 pacijent.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID 19 u Crnoj Gori je 3.623.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 16.909.

Zaraženo 97 učenika i 92 nastavnika, u samoizolaciji 558

U Crnoj Gori prisustvo korona virusa potvrđeno je kod 97 učenika i 92 nastavnika u osnovnim i srednjim školama, koji su iz tog razloga odsutni sa nastave, saopšteno je Montenegro magazinu iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

"Prema podacima koje smo dobili jutros od Ministarstva prosvete, ukupno je odsutno devedesetsedmoro dece kod kojih je utvrđeno prisustvo novog korona virusa, a broj odsutnih nastavnika je 92. U samoizolaciji se nalazi 558 učenika i 89 nastavnika koji su bili kontakti", saopstili su iz IJZ.

Rakočević: Epidemiološka situacija u CG i dalje složena

Institut za javno zdravlje Crne Gore registruje rast broja oporavljenih osoba od infekcije korona virusa, ali je epidemiološka situacija i dalje složena i kompleksna, izjavila je danas epidemiolog dr Božidarka Rakočević.

Ona je gostujući u emisiji TV Vijesti apelovala na građane da poštuju mere koje su donete za sprečavanju širenja zaraze korona virusom i istakla da su zdravstveni radnici u svetu više "postali dosadni sa apelima koje ponavljaju"...

"Pokušavamo da objasnimo da je važno da nosimo maske, držimo distancu, redovno peremo ruke, to moramo poštovati posebno u ovom zimskom periodu", rekla je Rakočević.

Ona je kazala da se na rezultate testiranja čeka i do pet dana, kao i da su gužve u u kovid ambulantama velike.

Ponovila je da je razlog tome nepoštovanje mera i dodala da će ove sedmice krenuti vakcinisanje protiv sezonskog gripa sa koji je Crna Gora obezbeđena 31.000 doza.

U Bosni i Hercegovini 703 novozaražene osoba, 18 preminulih pacijenata

U Bosni i Hercegovini, sa Brčko distriktom, u poslednja 24 sata zabeležene su 703 novozaražene osobe i 18 preminulih pacijenata.

Samo u Brčko distriktu dve osobe su novozaražene i jedan preminuli pacijent.

Obavezne maske i na otvorenom

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH odlučio je da uvede nove mere zaštite od širenja korona virusa, koje se uglavnom odnose na zdravstveni sektor, a za građane se uvodi obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom na teritoriji cele FBiH, peneo je sarajevski portal Klix.

Prema tom zahtevu svaka bolnica i klinički centar u ovom entitetu moraće deo svojih kapaciteta da preusmeri isključivo na lečenje zaraženih pacijenata sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

Kako je preneo sarajevski portal Klix, pozivajući se na svoja saznanja, u FBiH se uvodi i nova vrsta testiranja - antigensko koje će ubrzati rezultate testova i tako brže sprečavati širenje virusa.

Testirane su 1.833 osobe, što je manje u odnosu na juče kada su testirane 1.523 osobe, a broj novozaraženih je bio 1.135. U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 952 uzorka, od kojih je 383 pozitivno na koronavirus. Novi slučajevi registrirovani u svim kantonima u Federaciji BiH. U Federaciji BiH je do sada ukupno testirano 194.588 uzoraka, a korona virus je potvrđen kod 26.740 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH izlečena su 18.292 pacijenta, a u protekla 24 sata oporavak je zabeležen kod 31 pacijenta. Trenutno je aktivno 7.739 slučajeva pozitivnih na korona virus.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 12 novih smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 709, i to 472 muškarca i 237 žena.

Slovenija od sutra uvodi zabranu kretanja između opština

Premijer Slovenije Janez Janša saopštio je da će u utorak biti uvedena zabrana kretanja između opština, koja će važiti na teritoriji čitave zemlje.

Zabrana, koja će biti na snazi tokom sedam dana, postepeno će biti ublažavana u onim regionima koji se budu najuspešnije borili s pandemijom korona virusa.

Pozitivno 1.113, trećina testiranih

U Sloveniji su u poslednja 24 sata testirane 3.682 osobe na korona virus i od tog broja više od 30 odsto (30,22) je bilo pozitivno, odnosno njih 1.113, saopštila je danas slovenačka vlada.

Na bolničkom lečenju nalazi se 523 osoba, od kojih je 82 na odeljenju intenzivne nege, a stopa incidencije je 727 na 100.000 zaraženih, prenosi portal 24UR.

U istom periodu preminulo je sedam osoba. Zbog povećanog broja obolelih vlada je uvela nove mere, a jedna od njih je da ukoliko se nalazite u zelenoj oblasti ne morate da nosite masku ukoliko držite distancu od tri metra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

OGRANIČAVANJE OKUPLJANJA I PRODAJE ALKOHOLA, OBAVEZNA FIZIČKA DISTANCA: U Hrvatskoj stupaju na snagu nove epidemiološke mere

Izvor: Kurir, 26.Okt.2020

U Hrvatskoj danas u ponoć stupaju na snagu nove epidemiološke mere koje podrazumevaju ograničavanje okupljanja, zabranu prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest ujutru, obaveznu fizičku distancu..

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.