U Belom Blatu održana 8. po redu manifestacija Beloblatska kobasica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2022, 15:01

U Belom Blatu održana 8. po redu manifestacija "Beloblatska kobasica"

Tokom vikenda u Belom Blatu je održana 8. po redu manifestacija Beloblatska kobasica. Posetioci su bili u prilici da na licu mesta vide ceo proces kako se pravi domaća kobasica, od svinjokolja do pečenja.

Cilj manifestacije Beloblatska kobasica jeste očuvanje tradicije pravljenja domaće kobasice. Od prve održane manifestacije do danas Beloblatska kobasicijada je izrasla u jedan od najpopularnijih gastronomskih događaja.

“Prva Kobasicijada je krenula spontano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ideja je bila da okupimo seoska poljoprivredna gazdinstva napravimo neko druženje, da neko ko ima neki višak proizvoda da može negde da proda ovo je sad preraslo a mislim i gradske okvire”, izjavio je Miroslav Markuš, predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato.

Na takmičenje u pravljenju domaćih kobasica prijavilo se 40 ekipa, koji su stigli iz raznih krajeva zemlje i inostranstva. Osim što su pokušali na naprave najbolju kobasicu, takmičari su prikazali i način na koji se domaće kobasice prave u njihovom mestu.

Manifestaciji iz godine u godinu raste posećenost, te su ove godine program organizovali tokom dva dana. Osim centralnog programa koji je obuhvatao proces pravljenja kobasice, održan je i kulturno-umetnički i zabavni program.

“Naravno gastronomija je ono što je nama jako bitno u ovom podneblju, dolaze ljudi iz celog regiona, mi smo zaista ponosni zbog toga i možemo samo da poželimo da ovako bude i narednih godina”, rekao je Zoran Ljubotinam direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina.

Na ulicama Belog blata oko 150 izlagača je ponudilo svoje domaće proizvode posetiocima, tako su se mogli kupiti mesni i mlečni proizvodi, med, kolači, rakije kao i drugi prozvodi iz domaće radinosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.