Tropske temperature dobre za žetvu pšenice, ali ne i za kukuruz

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2022, 17:37

Tropske temperature dobre za žetvu pšenice, ali ne i za kukuruz

Tropska temperatura prosto je osušila polja i ubrzala sazrevanje hlebnog žita što će pored ne baš dobrih uslova koju su pratili proizvodnju ozimih strnina, dodatno umanjiti prinose. Nedelja bez padavina ide na ruku žetvi pšenice ali ne i usevima kukuruza koji se nalaze u kritičnoj fazi razvoja.

Na vojvođanskim poljima počela je žetva hlebnog žita i kako se očekuje završiće se u narednih sedam dana.

Prinosi ali i kvalitet šaroliki. Na oranicama Čenei Agra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u srcu černozema , ali i gde je primenjena puna agrotehnika i gde je pšenica dobila i koju kap veštačke kiše, vaga beleži preko devet tona po hektaru.

Opšti utisak je da ove godine vremenski uslovi nisu bili blagonakloni u svim regionima, naročito u centralnoj Srbiji, te su i dalje procene većine stručnjaka da će po visini prinosa pšenice ostvariti desetogodišnji prosek, od oko 4, 5 tone po hektaru.

Prodati rod nakon žetve ili sačekati bolju cenu teško pitanje za svakog ratara. Ali činjenica da je u Francuskoj i ostalim evropskim zemljama izrazita suša i da se očekuje podbačaj pšenice, hlebno žito bi moglo imati dobru cenu.

A čim kombajni izađu iz polja, dobre padavine zlata će vredeti, jer kukuruz metliči i očekuje se oplodnja koja zavisi od svake kapi kiše.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.