Tradicionalnu zimnicu - kompot zna kako da spremi domaćica u Bačkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2018, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tradicionalnu zimnicu - kompot zna kako da spremi domaćica u Bačkoj

Špajzevi u svim domaćinskim kućama nekada su bili puni tegla sa zimnicom. Slanom i slatkom. Savremene domaćice nemaju više vremena za domaću zimnicu, ali ima kuća u kojima se tradicionalna zimnica još uvek sprema.

Višnje, zrele, krupne i slatke idealne su za pripremu kompota ili kako na severu Bačke kažu dunsta. Još samo da je domaćica koje su spremne da se prihvate ovog posla.

Mi smo pronašli Evu Paštrović koja dunst sprema i danas, uprkos godinama. I >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << to radi na strarinski način.

"Pre se tako pravilo. Mećalo se u boce i kada napuniš bocu višnjama u svaku naliješ vode. Koliko stane. Jedna, dve čaše. Ta voda se odna istrese iz boce u šerpu i stavi na šporet", kaže Eva.

Voda treba da proključa i tek onda dodaje se šećer. Po ukusu.

"E sad šećera koliko hoćete da bude slatko. Proba se, pa ako nije dosta slatko onda se doda još šećera. Kad provri, šećer se rastopi, skine se šerpa sa šporeta i doda malo konzervansa. Kada se on otopi sipa se u boce, a one se zatvore celofanom", priča naša domaćica.

Tegle ili kako kažu dunst flaše se onda kuvaju u šerpi, a zna se i kako.

"Na dno laboške se stavi krpa, ili ako ima sena ili slame, mora se nešto staviti dole da ne pukne boca. Boce se i pokriju vlažnom krpom i ostave da provri. Kada počne vriti, onako đinđure da idu gore onda se ugasi rigla i ostavi tako krpom pokriveno. Dok se ne ohladi. Kada se ohladi vadi se i ostavi u špajz", kaže baka Eva.

U špajzu mora da odstoji nekoliko meseci, a najbolje je da se proba oko Božića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.