Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2018, 17:15

Tradicionalnu zimnicu - kompot zna kako da spremi domaćica u Bačkoj

Tradicionalnu zimnicu - kompot zna kako da spremi domaćica u Bačkoj

Špajzevi u svim domaćinskim kućama nekada su bili puni tegla sa zimnicom. Slanom i slatkom. Savremene domaćice nemaju više vremena za domaću zimnicu, ali ima kuća u kojima se tradicionalna zimnica još uvek sprema.
Višnje, zrele, krupne i slatke idealne su za pripremu kompota ili kako na severu Bačke kažu dunsta. Još samo da je domaćica koje su spremne da se prihvate ovog posla.
Mi smo pronašli Evu Paštrović koja dunst sprema i danas, uprkos godinama. I to radi na strarinski način.
"Pre se tako pravilo. Mećalo se u boce i kada napuniš bocu višnjama u svaku naliješ vode. Koliko stane. Jedna, dve čaše. Ta voda se odna istrese iz boce u šerpu i stavi na šporet", kaže Eva.
...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.