Tiodorović: Pravi pik u Srbiji za pet, šest dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2020, 08:27

Tiodorović: Pravi pik u Srbiji za pet, šest dana

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da se pravi pik u Srbiji i Nišu očekuje verovatno za pet, šest dana.

"Mislim da ovaj pik koji se pominje nije baš pravi pik. Mi ćemo pravi pik imati u celoj Srbiji, pa i u Nišu verovatno za pet, šest dana, iz prostog razloga što merimo šta se dešavalo, od utakmica, skupova koji su bili organizovani, rođendana, svadbi, žurki, a toga je bilo mnogo", rekao je Tiodorović za RTS.

Situacija u Vranju je, navodi, nepovoljna, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da vodi ka nesigurnoj, ali da je pod kontrolom.

"Virus je tu, nema nikakvog argumenta da on slabi svoje dejstvo. Smanjuje se broj inficiranih koji ga mogu preneti. U Vranju je specifična situacija sa teškim problemima koje zdravstveni sistem ipak savladava uz pomoć KC Niš. Imamo 83 osobe sa bronho-pneumonijom kao jednom ozbiljnom komplikacijom koja kod 30 odsto njih može preci u pneumoniju", kazao je Tiodorović za RTS.

Ipak je, navodi, preduzeto sve.

"Svi su u gradu nosili maske. Takođe, zdravstveni sistem se dobro organizovao. Važno je da odlično funkcioniše kovid ambulanta u koju dolaze svi oni koji osećaju tegobe", istakao je Tiodorović.

Navodi da građani moraju biti svesni da se za potrebe testiranja javljaju oni koji imaju tegobe, i da nema potrebe da oni koji su uplašeni, koji su možda bili u nekom kontaktu da gube vreme i izazivaju gužvu.

"Ako to bude i mala tegoba, blaga temperatura, bol u grlu, to ima opravdanja. Mi ovoga trenutka imamo utisak da veliki procenat onih koji nemaju nikakve tegobe, a javlja se za pregled, da to nije neophodna mera i da doprinosi stvaranju straha", istakao je Tiodorović.

Kad je reč o Nišu, Tiodorović kaže da jutrošnji podatak iz Kliničkog centra deluje umirujuće.

"Trenutno u KC imamo 61 pacijenta koji je sa pozitivnim nalazom, što ne znaci da nismo i noćas imali nekog ko je došao na pregled za koga ce se tek utvrditi da li je kovid pozitivan. Dece nema već nekoliko dana koja su kovid pozitivna. Imamo četvoro na respiratorima, što je podatak koju odavno nismo imali, uvek se taj broj kretao do devet ili dvocifrenog preko deset", istakao je Tiodorović.

Navodi da ne bi mnogo obraćao pažnju na podatak o kolektivnom imunitetu od 6,4.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Pravi pik se tek očekuje"

Izvor: B92, 01.Jul.2020

Beograd -- Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio da se pravi pik u Srbiji očekuje u narednih nekoliko dana, odnosno za oko sedam dana...On je u Jutarnjem programu TV Prve rekao da porast broja obolelih od koronavirusa u Srbiji nije drugi talas virusa, već da je i dalje reč o prvom talasu, a povećanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.