Testom iz maternjeg jezika počeo završni ispit za male maturante

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2020, 00:37

Testom iz maternjeg jezika počeo završni ispit za male maturante

Testom iz srpskog (maternjeg) jezika danas je počeo završni ispit za male maturante i trajaće do petka, 19. juna.

Test iz srpskog (maternjeg) jezika, đaci će raditi danas od 9 do 11 sati.

U isto vreme dan kasnije rešavaće zadatke iz matematike, dok će u petak raditi kombinovani test - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija.

Na ispit iz srpskog jezika učenici treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i nalepnicu sa identifikacionim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << brojem učenika, grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku i gumicu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Preporučuje se da učenici odgovore prvo pišu grafitnom olovkom (što nije obavezno), a tek na kraju plavom hemijskom olovkom. To je važno jer se odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom, neće priznavati pri bodovanju.

Učenici završni ispit polažu u učionici u kojoj dežuraju po dva nastavnika. Svi učenici biće raspoređeni do 8.30 sati u učionice u kojima polažu. Preporučeno je i da učenici nose zaštitne maske, dok njihovo nošenje predstavlja obavezu za nastavnike.

U jednoj učionici biće najviše devet učenika, koji će biti raspoređeni na propisanoj udaljenosti na osnovu preporuka epidemiološke službe.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Pre početka vremena za rad učenik unosi identifikacione podatke na dva mesta na omotnici testa, odnosno u identifikacioni obrazac (primerak za školu i primerak za učenika).

Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Ove godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.