Terapija uz pomoć psa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2020, 18:08

Terapija uz pomoć psa

Terapija uz pomoć psa, za sada jedinstvena u našoj državi, postoji nešto više od godinu dana u Novom Sadu. Za takav vid terapije koriste se posebno obučeni psi.

Aleksandra Filipović, po struci diplomirani psiholog i veliki ljubitelj pasa, jedna je od onih koji veruju da je veza između životinja i ljudi ponekad ključna u delovanju na ljudske emocije, tako što nam oslobađaju psihu, smanjuju količinu stresa i luče hormon sreće. Sa pojmom terapije uz pomoć živog bića >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i terapijskim jahanjem, Aleksandra se prvi put susrela u udruženju "Hipotens“.

"Samim tim što je to drugo ljudsko biće koje ne komunicira verbalno, automatski drugačiji vid terapije, kao idemo na razgovor sa nekim, i onda ovo ima mnogo veći efekat, jer ustvari, ta iskonska, neverbalna komunikacija, to je taj kontakt koji nas leči", kaže Aleksandra.

Sa svojim psom Alfom, Aleksandra u oktobru prošle godine počela je volonterski da radi terapije u Novosadskom humanitarnom centru. Ti psi su odabrani posebno, uzimaju se iz legla koje je namenjeno za neku vrstu pomoći, dakle roditelji moraju biti psi koji već imaju iskustvo sa terapijom. Alfa je kod nje stigao kada je imao četiri meseca, a kako kaže Aleksandra, u Novosadskom humanitarnom centru različito reaguje na susrete sa ljudima.

"On ispituje klijenta svaki put kada dođe i obično sa mlađim ljudima, tinejdžerima, želi odmah da se igra, što negde i jeste njihova bit... dok ga ja ne uvedem u tu priču. Klijenti dobro reaguju, nije bilo koji nije želeo taj vid terapije".

Terapija sa mladima odvija se pojedinačno, a Aleksandri je u bliskoj budućnosti plan da organizuje i grupni rad, ali sa decom. Jedna od prednosti ovakvog pristupa ljudima je ta što je pas prisutan kao motivacioni pratilac, a neki od mogućih ciljeva jesu razvijanje sposobnosti, vaspitanje, odnosno popravljanje kvaliteta života.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.