Tavankut: Amonijak dva puta cureo iz fabrike za preradu voća, nema opasnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2018, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tavankut: Amonijak dva puta cureo iz fabrike za preradu voća, nema opasnosti

U dva navrata tokom oktobra u preduzeću za preradu voća Medoprodukt u Tavankutu došlo je do curenja amonijaka. Nadležni tvrde da nije bilo opasnosti po životnu sredinu i stanovništvu, a proizvodnja je do otklanjanja uzroka havarije obustavljena.

U preduzeću, u kom se nalazi deset tona amonijaka, radi se sa opremom starom više od tri decenije, a građani Tavankuta do danas nisu imali pojma o tome da li je i u kojim količinama iscureo amonijak. Dok jedni tvrde da su morali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napustiti kuće zbog nesnosnog smrada, drugi kažu da su curenja amonijaka normalna pojava u hladnjačama.

"Sami građani koji u neposrednoj blizini Medoprodukta žive, kažu da se dalo osetiti i njuhom, znači bilo je ipak neko značajnije curenje tog amonijaka", kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Tavankut Tome Vojnić Mijatov.

Po zvaničnim informacijama, prva havarija u Medoproduktu desila se osmog oktobra kada je došlo do pucanja cevi i curenja amonijaka u rashladni sistem. Inspekcija je tada zabranila korišćenje dela tog sistema do sanacije kvara. Međutim, dva dana kasnije ponovo dolazi do havarije, nakon čega je proizvodnja zaustavljena, radnici poslati kući, a inspekcija zabranila korišćenje celog sistema, čime je obustavila proizvodni proces u ovoj fabrici za preradu voća, koje je i dalje na snazi.

"To su relativno male količine amonijaka iscurele i odmah je bilo reagovanje od strane i inspekcije i odgovornih lica koji su bili prisutni, tako da je odmah sprečeno dalje curenje amonijaka, odnosno zagađenje bilo vazduha, bilo vode ili zemljišta", tvrdi inspektor za zaštitu životne sredine Ksenija Erdeg Lakatoš.

Koliko smo uspeli da saznamo, u ovom momentu nema angažovanih radnika, niti proizvodnih procesa u ovom preduzeću. U okolini same fabrike se oseti određeni neprijatni miris, ali je pitanje da li to potiče od amonijaka koji je iscureo, ili od nečeg drugog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Iscurio amonijak u fabrici kod Subotice, zabranjena proizvodnja

Izvor: RTS, 19.Okt.2018

U fabrici "Medoprodukt" u Tavankutu kod Subotice dva puta je curio amonijak zbog havarije na rashladnom sistemu. Fabrici je zabranjena proizvodnja. Nema povređenih radnika. U komunalnoj inspekciji tvrde da nije bilo opasnosti po stanovništvo, javlja dopisnik RTS-a. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.