Svetska nedelja dojenja: Zaštita dojenja - zajednička odgovornost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2021, 10:38

Svetska nedelja dojenja: "Zaštita dojenja - zajednička odgovornost"

Svetska nedelja dojenja obeležava se od 01. do 07. avgusta 2021. godine pod sloganom "Zaštita dojenja- zajednička odgovornost". Slogan jasno ukazuje na to da zaštita dojenja ne može biti individualna, već da sve ustanove, nevladine organizacije i uopšteno sve strukture na svim nivoima u zajednici moraju dati svoj doprinos u zaštiti i unapređenju stope dojenja. Pored toga važno je stalno ukazivati na postojanje zakonske regulative kojom se štiti dojenje. 

Samo zajedničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << snagama možemo postići da svaka majka doji svoje dete i da svako dete tako ima najbolji mogući start u životu.

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Svetska alijansa za podršku dojenju inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

Doma zdravlja "Novi Sad“ akcijama i aktivnostima koje sprovodi kroz rad pedijatara, ginekologa i patronažnih sestara podržava i pomaže majkama da razumeju značaj dojenja i sve zdravstvene benefite koje ono donosi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.