Sve manje zanatlija, kako motivisati đake? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2022, 10:02

Sve manje zanatlija, kako motivisati đake? (AUDIO)

Sve teže pronalaženje radnika za krečenje i uređenje doma, dugo čekanje na popravku klima-uređaja, na vodoinstalatera, auto-mehaničara i ostalih zanatlija, ukazuju na gorući problem – nedostatak dobrih zanatlija. Nažalost, sve je manje i zainteresovanih đaka za učenje zanata. Kakva rešenja predlaže struka?

Prema procenama strukovnih udruženja, u Srbiji nedostaje najmanje 30 hiljada majstora svih profila.

Sve je manje đaka i u trogodišnjim stručnim školama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić, navodeći da se u Beogradu za molera ove godine upisalo svega 10 učenika, a da zanimanje obućar gotovo da ne postoji.

Slična sudbina prati i brodogradnju, jer kako navodi, nema interesovanja za brodomehaničare.

Obućar Jovan Đajić ističe da mladi na zanatstvo ne gledaju kao na posao koji ima perspektivnu budućnost. Slaže se da obućarski posao može i te kako da bude i kreativan, i da je neprocenjiv osećaj kada shvatite da ste napravili nešto sa svojih 10 prstiju.

Nedostaju i kvalifikovani građevinski radnici, uprkos tome što su dobre zarade, kaže predsednik sindikata građevinarstva Vojvodine Josip Modić.

Milorad Antić rešenje vidi u novom nastavnom planu i programu, te u benefitu poput stipendija. Predlog je i da ljudi sa samostalnom zanatskom radnjom budu oslobođeni poreza.

Osim toga, ideja je, da se napravi regionalni centar sa instruktorom koji će podučavati zanatlije, a kako kažu, značajno bi bilo i nuđenje primamljivije prakse budućim školovanim majstorima. Poručuju i to, da je najvažnije ipak to što se posle školovanja za zanate, veoma brzo pronađe posao.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.