Sutra sastanak proizvođača mleka zbog niske otkupne cene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2021, 09:45

Sutra sastanak proizvođača mleka zbog niske otkupne cene

Udruženi proizvođači mleka održaće sutra sastanak na Novosadskom sajmu zbog, kako su naveli u obaveštenju, nenormalno niske otkupne cene sirovog mleka koja u prethodnih šest godina u proseku iznosi nepunih 30 dinara po litru.

Oni pozivaju premijerku, ministra finansija, pravde, trgovine i poljoprivrede, kao i predsednika Privredne komore Srbije, na zajednički radni sastanak sa farmerima i mlekarama, kako bi pokušali da pronađu održivo rešenje za mlečno govedarstvo Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda u Srbiji Sanja Bugarski je u obaveštenju navela da niske otkupne cene sirovog mleka u ovim globalnim ekonomskim promenama, visokih cena ulaznih sirovina, ubrzano degradiraju rad i opstanak proizvođača mleka.

Apel je upućen ispred udruženih farmera koji su članovi i drugih udruženja.

"Proizvođači mleka rade 365 dana u godini, bez prava na godišnji odmor, prava na slavu, proslave, sa otežanim uslovima rada, bez radnog vremena, gde nakon uplata doprinosa i odlaskom u penziju koja je niža od socijalnih davanja ljudima koji su socijalni slučajevi, to i sami postanu, a koji svojim radom doprinose razvoju društva i privrede na više nacina", navela je Bugarski u ime prizvođača mleka.

Takođe, kaže da su najveća ulaganja u poljoprivredi upravo u toj oblasti, pošto je po jednom grlu ili visokomlečnoj kravi neophodno investirati oko 10.000 evra da bi se ispunili svi neophodni uslovi za dostojan uzgoj tih životinja.

"Država Srbija sve ove godine izdvaja sredstva da nas podstakne i olakša proizvodnju, međutim zbog nepovezanog sistema u lancu ove proizvodnje, zloupotrebe prerađivača i drugih činilaca, zarada ne završava kod nas, nego se na perfidan način prelije u tuđe džepove", kaže Bugarski.

Dodaje da su proizvođači mleka pokušavali na sve moguće načine da izvrše pritiske na prerađivače da se udostoje i cenu sirovog mleka podignu toliko da farmeri ne propadnu i ne završe u bankrotu, ali da je sve to bilo bezuspešno.

"Ukoliko ne postoji govedarstvo, ne može da postoji ni poljoprivreda. Na vrhu piramide u poljoprivredi je govedarstvo i proizvodnja mleka, pa onda dolaze sve ostale lakše obnovljive grane", istakla je Bugarski.

Dodala je da se, ipak, proizvođači mleka nalaze na dnu i da će nestati ako se ovako nastavi, kao i da u Srbiji onda neće postojati proizvodnja mleka, a samim tim ni mesa.

"Mi smo bili izuzetno strpljivi i trpeljivi do sada, međutim svi se nalazimo u bankrotu bez trunke preterivanja i preuveličavanja situacije", tvrdi Bugarski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Proizvođači mleka sutra na Novosadskom sajmu o "nenormalno niskoj ceni mleka"

Izvor: Radio 021, 22.Jun.2021

Udruženi proizvođači mleka održaće sutra sastanak na Novosadskom sajmu zbog nenormalno niske otkupne cene sirovog mleka koja u prethodnih šest godina u proseku iznosi nepunih 30 dinara po litru.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.