Sutra akcija dobrovoljnog davanja krvi u  Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2020, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra akcija dobrovoljnog davanja krvi u Zrenjaninu

Crveni krst Zrenjanin, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, sutra organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcije će biti organizovane u predviđenim terminima, a eventualne izmene odnosiće se na lokaciju, kako bi se u potpunosti ispoštovale mere koje je donela Vlada Srbije, nakon proglašenja vanrednog stanja. Tako će ova akcija biti održana u Kulturnom centru Zrenjanina, u terminu od 9 do 12 časova.

Podršku akciji dobrovoljnog davanja krvi mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da daju svi zdravi sugrađani, koji imaju između 18 i 65 godina života i više od 50 kilograma težine.

"U situaciji u kojoj se nalazimo u vezi sa Kovid-19, transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno, a posebno se mora uzeti u obzir da se može očekivati smanjen broj zdrave populacije koja može dati krv i smanjen odziv dobrovoljnih davalaca krvi zbog uticaja javno zdravstvenih mera koje se preduzimaju. Svi koji su zdravi mogu i žele da daju krv, ne treba ni na koji način to da odlažu zbog situacije sa korona virusom", kaže Aleksandra Tanasijević, sekretar Crvenog krsta Zrenjanin, dodajući da je veliki broj volontera ovdašnjeg Crvenog krsta uključen u realizaciju ovog značajnog, obimnog i izuzetno odgovornog posla.

"Kontinuirano, blagovremeno i efikasno snabdevanje zdravstvenih ustanova i bolesnika bezbednom krvlju i krvnim produktima (komponentama i derivatima) predstavlja veoma važan preduslov za funkcionisanje zdravstvenog sistema svake zemlje i u ovim uslovima svakako da predstavlja jedan od prioriteta. U ovoj situaciji ne smemo zaboraviti da krv nema alternativu i da postoje oni kojima je neophodna bez obzira na sve", ističe Tanasijević.

U slučaju uvođenja novih mera Vlade Republike Srbije rad će biti uklađen, a doborovoljni davaoci obavešteni u slučaju eventualnih izmena u vezi sa održavanjem akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Takođe, sve novosti i eventualne promene u vezi sa akcijama i procedurom dobrovoljnog davanja krvi tokom vanrednog stanja redovno će biti objavljivane na fejsbuk stranici i na zvaničnom sajtu Crvenog krsta Zrenjanin www.ckzr.org.rs.

Upućen je i apel davaocima krvi da ne dolaze na akcije dobrovoljnog davanja ukolliko su: u poslednjih 28 dana putovali izvan Srbije, imaju prehladu, kašalj i kijanje, povišenu telesnu temperaturu, te ako su bili u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju Korona virusom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Bujanovcu

Izvor: JUGpress.com, 25.Mar.2020

BUJANOVAC..Crveni krst Bujanovac u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša, dana 30.marta 2020.godine, organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u holu Doma kulture u Bujanovcu u periodu od 09:00 do 15:00 časova...Prikupljanje krvi  se odvija prema planiranom rasporedu jer su krv i komponente...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.