Suplementi za jačanje imuniteta i kako ih kombinovati?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2022, 12:46

Suplementi za jačanje imuniteta i kako ih kombinovati?

Od početka pandemije, već gotovo godinu dana, u apotekama su najtraženiji vitamini i razni suplementi kojima bi trebalo da se ojača imuntitet. Oni koji su zaraženi kovidom-19 uzimaju ih po preporuci lekara, a drugi u ogromnim količinama, na svoju ruku.

Da li možemo da preteramo sa vitaminima, koje kombinacije ne dolaze u obzir i koliko je iracionalna primena opasna objasniće nam farmaceutkinja Mirjana Vujadinović.

Vitamin D, uglavnom je većina ljudi ima deficit >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vitamina D, pogotovo žene. Vitamin D se pokazao odličan u vreme pandemije, cink jer učestvuje u sintezi proteina koji su bitni za imuni sistet. Vitamin C su osnovni vitamini i minerali neophodni za zdrav organizam.

Neke vitamine unosim hranom ali beta glukane ne možemo unositi hranom iako su biti za sve ćelije imunog odgovora. Alge, takođe.

"Mi nemamo alge u našoj ishrani pa je i to nešto što možemo uzimati dodatno. Ne možemo sve minerale i vitamine dobiti iz hrane pa je suplementacija barem 2-3 meseca tokom godine poželjna", kaže farmaceutkinja Vujadinović.

U slučaju zaraze korona virusom da se antibiotska i vitaminska terapija odvoji, odnosno, da je između terapije po nekoliko sati razmaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.