Štednja u dinarima isplativija, ali građani se na nju teško odlučuju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2019, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štednja u dinarima isplativija, ali građani se na nju teško odlučuju

Dinarska štednja u oktobru iznosila je 75 milijardi dinara i više od četiri puta je veća, nego na kraju 2012. godine, podatak je Narodne banke Srbije. 

Više od 50 odsto građana u našoj zemlji štedi i to uglavnom na vanredne okolnosti, manje i veće nabavke i renoviranje životnog prostora.

Mesečno u proseku "stavimo sa strane" 4.771 dinar, što je približno prošlogodišnjoj prosečnoj mesečnoj ušteđevini, podatak je najnovijeg istraživanja nekih banaka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Štednja u gotovini - kod kuće ili u sefu, na najnižem je nivou u proteklih sedam godina.

Iz Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" kažu da uvek postoji rizik inflacije dinara i zbog toga se ljudi teže odlučuju na taj vid štednje, ali u odnosu na dobit, ipak pre biraju dinarski, nego devizni vid štednje.

"Najisplativija u prethodnom periodu je bila štednja u dinarima, zbog toga što su kamatne stope na štednju bile veće, iz razloga što nema oporezivanja te štednje, ne plaća se 15 odsto poreza, kao u deviznim štednjama, zbog toga što je u prethodnom periodu dinar bio stabilan", kaže Mirjana Uzelac.

Oni koji se odlučuju za štednju uglavnom biraju oročenu, štednju po viđenju i životno osiguranje, kao vrstu štednog proizvoda.

Udeo onih koji gotovinu čuvaju kod kuće ili u sefu je na najnižem nivou i iznosi 23 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.