Šta je fraktalno crtanje i kako nam može pomoći? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2022, 15:14

Šta je fraktalno crtanje i kako nam može pomoći? (AUDIO)

Fraktalno crtanje radi se žmureći i veoma dobro opisuje psihičko i fizičko stanje osobe koja crta, kažu stručnjaci tog metoda. Metodafraktalnog crtanja nudi jedinstven, zanimljiv i kreativan pristup psihoterapiji, a osmislila ga je i prva u praksi primenila psiholog i pedagog iz Rusije Tanzilija Zakirovna Polujahtova.

Mentor fraktalnog crtanja Martina Velemir, koja je kod Polujahtove lično učila i dobila ruski sertifikat, kaže da se tom metodom bavi od 2014. godine. Time >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ona praktično naučila da „pročita“ crtež na osnovu linija, boja, oblika i rasporeda polja na papiru.

Ovaj metod je i osmišljen tako da klijent, kada nauči pravila crtanja i prođe samostalno kroz ciklus, ima na raspolaganju jednu alatku za samopomoć. Pomoću metoda crtanja fraktala može kasnije u životu, samostalno da radi na razrešenju raznih situacija i na razvoju sopstvenog potencijala, kaže Velemir.

Ističe da je tehnika fraktalnog crtanja pogodna za sve, počevši od od dece do starijih ljudi jer je bazirana na liniji koja je povezana sa sinapsama unutar mozga. Za Radio Novi Sad pojašnjava kako se zapravo crta fraktalni crtež i čemu on služi.

Fraktalni crtež je crtež koji se crta zatvorenih očiju, u periodu od 60 sekundi, povlačeći jednu neprekinutu liniju u raznim pravcima, i kada je crtež završen dobijamo jednu formu koja predtstavlja osobu koja je nacrtala taj crtež i služi nam da sagledamo njeno psihofizičko stanje u tom trenutku kada je crtež nastao, napominje Velemir.

Osim volje da radi na sebi, pitamo našu sagovornicu šta je još potrebno osobi, ukoliko se odluči na taj metod. Kaže da su mu potrebna crna hemijska olovka, oko 50-tak drvenih bojica i vreme.

Klijenti kojima prija ovakav način rada su vrlo zadovoljni, jer osim toga što dožive opuštanje, relaksaciju, balansiranje emocija, u nekom kasnijem periodu otkriju da su im se otvorili neko novi potencijali, poput umetničkog stvaralaštva ili saznanja da poseduju neke uspavane talente za koje nisi ni znali, kaže naša sagovornica.

Individualno je, kako kaže, na kom polju će kome taj metod pomoći. Pomoću metoda fraktalnog crtanja mogu da se dijagnostikuju ne samo emocionalna, već i zdravstvena stanja. Kontura se crta zatvorenih očiju, pa se blokira racionalno i ego aspekt. Pokretom se ne upravlja svesno, već praktično dozvoljavamo da se ispolji ono nesvesno.

Kada govorimo o ovoj metodi, a to je proces rada na svojim psihičkim, podsvesnim strukturama, od samog klijenta zavisi kojom će brzinom obraditi sadržaje i na koji način nešto razrešiti - sve u cilju napretka i poboljšanja, kaže Velemir.

Kada jednom savladamo tehniku fraktalnog crtanja, kaže Martina Velemir, na lak način uvek možemo da se oslobodimo stresa, opustimo i fokusiramo na neku delatnost. Osim toga, fraktalno crtanje može poslužiti i kao umetničko crtanje kojim možemo izraziti svoju ličnu umetnost, odnosno svoj kreativan doživljaj sebe i sveta.

Detaljnije u audio prilogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.