Srednjoškolci se takmičili u pravljenju mosta od špageta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2019, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjoškolci se takmičili u pravljenju mosta od špageta

Na Departmanu za građevinarstvo i geodeziju, Fakulteta tehničkih nauka, treću godinu zaredom održano je Takmičenje za najbolji most od špageta. Kao presudni faktor, ocenjivana je njihova funkcionalnost, odnosno, rađen je test opterećenja. Takmičenje je namenjeno srednjoškolcima, a pobedila je ekipa "Milevina družina" iz novosadske srednje tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn".

Ni matura, koju su neki od đaka proslavljali noćas, vrućina i rok od samo tri sata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije sprečio mlade graditelje u zadatku da naprave most. U ovom slučaju, on je od špageta. Uz testo kao osnovni građevinski materijal, potrebni su lepak, gumice, a pre svega plan na papiru, malo volje i mnogo strpljenja.

"Možda deluje banalno i previše jednostavno , ali je dosta potrebno crtanja i razmišljanja da se sve pravilno uklopi i da ta konstrukcija izdrži težinu", rekla je Una Lazić, Gimnazija "Stevan Puzić" Ruma.

"Bitno je samo dobro proračunati i u pravu tačku staviti dovoljno špagetai naći najmanju silu gde će pući i to je to", rekao je Stefan Dojčinović, Gimnazija "Isidora Sekulić" Novi Sad.

"Ovo je jedina ženska ekipa na takmičenju, koje bio zadužen za konstrukciju mosta? Sve zajedno smo osmisliel most. imale smo jednu radionicu i imale smo vremena da vidimo šta je najstabilnije", rekla je Maja Miralem, Tehnička škola "Mileva Marić - Ajnštajn" Novi Sad.

"Sada pravimo snopove od špageta da bismo napravili konstrukciju lepo. Kako ste zamislili most? Zamislili smo ga , ne znam kako da opišem", rekao je Aleksa Samardžić, Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" Novi Sad.

Opis nije ni potreban, ako uz samo jedan čas pripreme konstrukcije izgledaju ovako, za budućnost mostogradnje nema brige. U pet prijavljenih ekipa su učenici srednjih stručnih građevinskih škola i gimnazija, zainteresovanih za arhitekturu i građevinarstvo.

"Cilj ovoga bi bio da približimo malo građevinarstvo srednjoškolcima i da ga učinimo zanimljivijim. I u smislu zabave i u edukativnom smislu", rekao je Dr Andrija Rašeta, Fakultet tehničkih nauka, Departman za građevinarstvo i geodeziju.

Takmičenje koje teži da postane tradicionalno je korisno i lepo iskustvo za sve, a demonstriranje kreativnosti i veća zainteresovanost za studije građevinarstva, dobrobit je i za đake i za struku. Nagrade, i novčane, ali i one edukativnog karaktera, obezbeđene za prva tri mesta, samo su dodatni motiv.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.