Srbija pregovara sa Grcima o otplati duga na rate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2018, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pregovara sa Grcima o otplati duga na rate

Komisija Vlade Srbije zvanično je počela pregovore sa grčkom kompanijom "Mitilineos" o dinamici otplate duga od 40 miliona dolara na ime odštete zbog neispunjavanja ugovora sa RTB Bor, piše "Politika" pozivajući se na izvor iz vlade.

Komisiju, koju je Vlada Srbije formirala pre desetak dana za pregovore sa grčkom kompanijom "Mitilineos", čine ministar privrede Goran Knežević, ministar energetike Aleksandar Antić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i predstavnici Ministarstva finansija, saznaje list.

S obzirom na to da je odluka Međunarodnog arbitražnog suda iz Ženeve, prema kojoj naša zemlja ovoj grčkoj kompaniji na ime odštete mora da plati oko 40 miliona dolara, izvršna i da na nju nema prava žalbe, predstavnici srpskih vlasti juče su i zvanično počeli pregovore o dinamici otplate ovog duga.

Reč je o ugovoru o preradi bakra, koji je RTB "Bor" sa ovom grčkom kompanijom potpisao još za vreme vlasti Slobodana Milošević, a koji nikada nije ispunjen.

Kako kaže izvor "Politike" iz Vlade Srbije, u petak je održan prvi sastanak komisije za pregovore sa advokatima grčkog „Mitilineosa".

Krajem sledeće nedelje očekuje se da se predstavnici ove grcke kompanije sa predstavnicima srpskih vlasti dogovore plan otplate ovog duga.

Vladi je 5. januara stigao dopis u kome kompanija „Mitilineos" podseća Srbiju na neizmirene obaveze. Osim toga, vlastima se stavlja do znanja da svaki dan neizvršenja ove odluke košta skoro 3.000 dolara.

Od stupanja na snagu odluke arbitražnog suda 19. oktobra 2017. godine, do danas Srbija je, na ime kamata, dužna više od 200.000 dolara.

Saradnja te grčke kompanije i RTB Bor počela je 1996. godine, ali je zbog sankcija formalizovana dve godine kasnije.

Ugovor o višegodišnjoj poslovnoj saradnji dve korporacije potpisan je 1998. Grčka kompanija obavezala se da će RTB Boru isporučivati 100.000 koncentrata rude za preradu i oko 3,5 tone cinka neophodnog za borsku proizvodnju. RTB Bor da će grčkom partneru isporučivati od 1.500 do 1.600 tona bakra i proizvoda na bazi bakra mesečno. Kako navodi "Politika", ovaj deo ugovora borska kompanija nije ispoštovala.

Od 2004. do 2016. RTB Bor je bio zaštićen od prinudne naplate na osnovu uredbe Vlade Srbije kojom je počelo restrukturiranje RTB.

Međutim, "Mitilineos" je 2005. pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Ženevi tužio Srbiju, piše Politika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Politika": Srbija pregovara da 40 miliona dolara DUGA GRCIMA otplati na rate

Izvor: Blic, 13.Jan.2018

Komisija Vlade Srbije zvanično je počela pregovore sa grčkom kompanijom "Mitilineos" o dinamici otplate duga od 40 miliona dolara na ime odštete zbog neispunjavanja ugovora sa RTB Bor...Komisiju, koju je Vlada Srbije formirala pre desetak dana za pregovore sa ovom grčkom firmom, čine ministar privrede...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.