Srbija poziva Holivud da što više snima kod nas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2019, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija poziva Holivud da što više snima kod nas

Srbija je posvećena tome da postane jedna od glavnih destinacija za snimanje filmova i televizijskih serija u istočnoj Evropi, poruka je koju je delegacija Vlade Srbije prenela na sastancima sa čelnicima Vorner Brosa (Warner Bros), Paramount Studija, Netfliksa (Netflix) i CBS studija u Los Anđelesu.

Neke od najznačajnijih kompanija filmske industrije na svetu pozvane su na sastancima u Los Anđelesu da izaberu Srbiju za velike projekte i uvere se u dobre uslove koje zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nudi, među kojima su značajni finansijski podsticaji, infrastruktura, dobre lokacije, ali i odlični scenografi, kostimografi i drugi radnici u filmskoj industriji.

Na posebnom događaju koji su u Los Anđelesu organizivali platforma "Srbija stvara" i Srpska filmska asocijacija, interesovanja za snimanje u Srbiji pokazali su i HBO max, Apple TV, Lions gate, Disney i brojne druge nezavisne produkcije.

"Današnja poseta je izuzetno značajna, jer smo imali sastanke na najvišem nivou sa ključnim ljudima koji odlučuju o tome da li će i gde holivudske produkcije snimati van Amerike", kaže za Tanjug direktorka Srpske filmske asocijacije Milica Božanić.

Podseća da su te kompanije već imale pozitivna iskustva sa Srbijom i ističe da su zato zainteresovani da ulažu u još veće projekte.

Paramount je prošle godine u Srbiji snimao letnji hit "Crawl", koji je bio veoma uspešan, dok je CBS snimao seriju "Seal team".

Vorner bros je imao iskustvo u Srbiji preko svojih ćerki kompanija, a Netfliks je takođe snimao nekoliko naslova u Srbiji.

"Sada je najvažnije pitanje kako Srbija može da uđe u igru sa blokbasterima i projektima koji donose nekoliko desetina miliona evra", kaže Božanić.

Srbija od avgusta ove godine za velike projekte nudi 30 odsto od sredstava koje produkcije potroše, između ostalog, na zapošljavanje filmskih radnika, izgradnju scenografije i proizvodnju kostima i različitih rekvizita, kao i usluge postprodukcije. Taj sistem podsticaja, koji postoji širom Evrope, može da bude ključan kada se producenti opredeljuju koju će zemlju izabrati.

Božanić napominje da su predstavnici kompanija u Los Anđelesu sa kojima su danas razgovarali istakli da im je važno to što je Srbija jedna od najefikasnijih zemalja kada je reč o isplati podsticajnih mera. Zbog toga se u Srbiji snima 10 do 12 stranih filmova, ne samo američke, već i indijske i kineske produkcije.

Međutim, iako vlada ulaže 18 puta više u filmsku industriju nego prethodne vlade, kad je reč o infrastrukturi, studijski kapaciteti u Srbiji su još u razvoju.

"Srbija nudi infrastrukturu koja je razvijena u poslednjih deset godina zahvaljujući stranim produkcijama koje su dolazile u zemlju i na tome moramo još da radimo", naglašava Božanić.

Samo neki od filmova strane produkcije koji su poslednjih godina snimani u Srbiji su "Koriolan" i "Bela vrana" britanskog glumca i režisera Rejfa Fajnsa, te "Minamata", zbog kojeg je u Srbiji boravio i Dzoni Dep, "Novembarski čovek" s Pirsom Brosnanom u glavnoj ulozi, "Uri", bolivudski film koji je videlo više stotina miliona gledalaca, kao i "Bekstvo iz Beograda" u kinesko-srpskoj produkciji.

Filmske podsticaje dodeljuje Ministarstvo privrede već četiri godine, zbog čega je utrostručen broj projekata u odnosu na 2015. godinu.

Kroz program podsticaja od tada je prošlo 150 projekata, a u Srbiju je investirano 110 miliona evra. Kroz svaki evro podsticaja, u budžet se direktno vraća 2,4 evra, a u privredu Srbije 7,5 evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.