Srbija među vodećim zemljama po inovacijama u odgovoru na Kovid

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2020, 18:27

Srbija među vodećim zemljama po inovacijama u odgovoru na Kovid

Na zvaničnom sajtu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predstavljena su 22 inovativna rešenja implementirana u Srbiji s kojima se našla među pet zemalja u svetu koje imaju najveći broj inovacija u odgovoru na Kovid krizu.

Srbija je, naime, a kako se navodi u saopštenu OECD, tokom vanrednog stanja u kratkom roku implementirala veliki broj inovativnih rešenja kao odgovor na krizu izazvanu korona virusom i time se našla u samom vrhu zemalja u svetu sa najvećim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << brojem inovacija tokom Kovid-19 krize.

Uspostavljanje inovativnih tehnoloških rešenja i elektronskih usluga imalo je za cilj da se postigne optimalna koordinacija sistema zdravstvene zaštite, obrazovanja, bezbednosti i ostalih ključnih sistema u uslovima krize, pravovremena i tačna informisanost građana, kao i kontinuirano pružanje usluga građanima i privredi, navedeno je u saopštenju OECD, čija Opservatorija inovacija javnog sektora prati inovativne odgovore vlada na krizu izazvanu virusom Kovid-19.

U analizi objavljenoj 28. maja na sajtu OECD-ove Opservatorije, kao primeri dobre prakse istaknuta su rešenja i aplikacije "Doniraj plazmu", "Budi volonter", "Digitalna solidarnost", automatski info servis Kovid-19 (čatbot), kao i "Moja učionica", "Moja škola", "eVrtić", "eUpis", inicijativu donacije računara deci iz socijalno ugroženih porodica i druga rešenja u okviru integrisanog odgovora obrazovnog sistema.

Predsednica Vlade Ana Brnabić ovim povodom izjavila je da se inovativni način razmišljanja pokazao kao neophodan pristup u kritičnoj situaciji, kao i da su naša dosadašnja ulaganja u tehnologiju i inovacije zapravo bila ulaganja u otpornost i agilnost našeg sistema.

"Mi smo kao država pokazali da kad radimo timski, postižemo najbolje rezultate. Pored Kancelarije za IT i eUpravu, IT timova unutar ostalih ministarstava, od prvog dana vanrednog stanja pozvali smo i građane i kompanije da zajedno pronađemo brza i efikasna tehnološka rešenja. Iz ove perspektive mogu reći da su kreativnost i inovativnost tih rešenja zapravo oblikovali naš brz i efikasan odgovor na borbu protiv virusa, kao i da će ta inovativnost pomoći i ubrzanom ekonomskom razvoju i nakon pandemije", kazala je premijerka.

Zbog ovih rezultata Srbija je pozvana da se priključi OECD-ovoj Deklaraciji o inovacijama u javnom sektoru. Deklaracije je potpisalo 2019. godine 35 zemalja članica OECD-a, a Srbija bi bila jedna od retkih zemalja koja bi se priključila iako nije član. Cilj je Deklaracije da podstakne, podrži i ojača inovativnost u javnom sektoru, afirmiše inovativni pristup u rešavanju kako starih, tako i novih izazova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.