Spinalna hirurgija na zapadnom Balkanu - pravci razvoja i perspektive

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2020, 23:09

"Spinalna hirurgija na zapadnom Balkanu - pravci razvoja i perspektive"

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, bio je domaćin prve međunarodne vebinar konferencije "Spinalna hirurgija na zapadnom Balkanu pravci razvoja i perspektive".

U panel diskusijama učestvovali su eminentni hirurzi -ortopedi i anesteziolozi iz Srbije, Hrvatske, Francuske i Španije.

Umesto u konferencijskoj sali, zbog epidemiološke situacije, domaći i strani stručnjaci iz oblasti spinalne hirurgije, nova iskustva i saznanja razmenili su u onlajn >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << panel diskusiji.

"Želimo na ovaj način da neka saznanja koja imamo unapredimo, ona iskustva koja smo stekli da podelimo između sebe i jednostavno da zaživi na ovim prostorima što boljeg kvaliteta ova spinalna hirurgija", rekao je Dr Vladimir Đan, hirurg-ortoped Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Prva onlajn konferencija povezala je poznata svetska imena iz oblasti ortopedske hirurgije, poput španskog hirurga, profesora Norberta Venture, koji je u našoj zemlji obavio više desetina uspešnih intervencija deformiteta kičme kod dece.

"Mi smo već do sada organizovali neke vrste međunarodnih konferencija, ali nije do sada bila nijedna na ovaj način, onlajn, to jeste prvi put a pretpostavljam da nas je ova epidemiološka situacija u kojoj smo se našli svi mi naterala da se možda malo i ubrzamo i verovatno da bi u perspektivi ovo nekada i organizovali, međutim sada smo ubrzali proces", rekla je doc dr Jelena Antić, direktorka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Kako najavljuju iz te zdravstvene ustanove, nastavak operacija potencijalnih kandidata inovativnom hirurškom metodom, sa svega dva reza, trebalo bi da bude početkom jula.

Na kraju dvočasovne panel diskusije, zaključeno je da savremene tehnologije dovode do smanjenja intraoperativnog rizika i poboljšanja postoperativnih rezultata, a o novim dostignućima biće reči na konferenciji naredne godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.