Sombor: Projekat Iz margine na posao – obuke Roma za postojeća radna mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020, 15:02

Sombor: Projekat "Iz margine na posao – obuke Roma za postojeća radna mesta"

Grad Sombor ima ulogu vodećeg partnera na projektu "Iz margine na posao – obuke Roma za postojeća radna mesta”. Projekat je odobren za finansiranje u okviru “Inicijative za inkluziju faza II - Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Republici Srbiji”.

U saradnji sa Školom za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru, Savezom romskih nevladinih organizacija Zapadno-bačkog okruga, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu razvojnu saradnju (GIZ), Kabinetom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potpredsednice Vlade Srbije koja je zadužena kao predsednica koordinacionog tela za uključivanje Roma i Romkinja 2016 -2025. i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) grad Sombor je nosilac ovog projekta koji će se realizovati u narednom periodu.

Obuka i zapošljavanje za deficitarna zanimanja zavarivač, bravar, operater na mašinama, kontrolor kvaliteta u proizvodnji ili radnik na održavanju javnog zelenila osobama iz teže zapošljivih kategorija omogućiče petnaest preduzetnika iz Sombora, koji su potpisali ugovore za obuku preko 70-toro lica. Obuka traje do kraja marta, a nezaposlenima je obezbeđena novčana nadoknada, kao i oprema za rad.

"Za početak angažujemo šest lica i videćemo da li će biti još. Prevashodno su to lica iz Bačkog Monoštora, pošto nam je brodogradilište u Bačkom Monoštoru", kazao je Milan Vučković, vlasnik brodogradilišta - VIP grupa iz Sombora.

"Kod mene je širok spektar posla, tu se radi od bravarije i sve vrste varenja u svim pozicijama, terenski rad, a ko bude hteo može svašta da nauči. Nadam se kada nauče taj zanat da će i ostati da rade, da će se usavršiti i da će pomoći zajednici“, saopštio je Josip Goretić, vlasnik bravarske firme u Somboru.

Projektni tim Grada Sombora i Škola za osnovno obrazovanje odraslih u saradnji sa RPK Sombor i Opštim udruženjem preduzetnika dogovorili su sa privrednicima stručno osposobljavanje nezaposlenih lica.

"Projekat se sprovodi u devet gradova i opština u Srbiji. Sombor je od pedeset gradova dobio priliku da učestvuje.Vrednost projekta je 150.000 evra, a vrednost našeg ukupnog projekta je 1.200.000 evra”, izjavio je Aleksandar Popović, menadžer projekta ispred SKGO.

"Cilj nam je kada se god raspiše neki kokurs, subvencija ili pomoć da mi budemo ti koji će vas obavestiti, a vi ćete videti da li to vama odgovara i da li je od interesa za vašu firmu da na iste projekte konkurišete, počevši od suvbenicja koje daje grad Sombor, pa do pokrajinskih i republičkih. Cilj je da se što više zbližimo, želimo da imamo sluha za našu privredu i da vidimo ono što je do grada Sombora da unapredimo”, rekao je Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

“U Somboru, Apatinu, Odžacima i Baču ovaj projekat ima za cilj da naši polaznici koji završe funkcionalno osnovno obrazovanje za odrasle prođu kroz obuke za deficitarna zanimanja i na kraju se zaposle“, saopštio je Vladimir Popović, direktor Škole za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru.

“Poslodavci bi preklo tog projekta videli da li su radnici sposobni za traženi posao, a ako zadovolje praksu poslodavci će ih sigurno i primiti”, rekao je Mihajlo Maćuš, koordinator za privredu RPK Sombor.

Cilj projekta je da osobe iz teže zapošljivih grupa odgovore potrebama lokalnog tržišta rada na konkretnim radnim mestima po zahtevu poslodavaca, koji će zaposliti najbolje obučene radnike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.