Sombor: Poziv na javnu raspravu o boravišnoj taksi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2019, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sombor: Poziv na javnu raspravu o boravišnoj taksi

Odeljenje za privredu, turizam i lokalni ekonomski razvoj Grada Sombora objavilo je poziv na javnu raspravu o nacrtu Odluke o boravišnoj taksi.

Odluka o boravišnoj taksi donosi se kako bi se uskladili propisi sa odredbama novog Zakona o ugostiteljstvu, navodi se u saopštenju Grada.

Po novom Zakonu o ugostiteljstvu, koji je usvojen u martu, fizička lica kao obveznici plaćaju boravišnu taksu paušalno na godišnjem nivou, a pravna lica plaćaju boravišnu taksu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dosadašnji način.

Javna rasprava će u Somboru trajati od 23. avgusta do 6. septembra ove godine.

Visinu boravišne takse utvrđuje inače pojedinačno svaka jedinica lokalne samouprave, u zavisnosti od kategorije turističkog mesta ili u različitoj visini po delovima opštine odnosno grada u zavisnosti od izgrađenosti komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture.

Vlada, s druge strane, utvrđuje za svaku kategoriju turističkog mesta posebno najviši i najniži iznos boravišne takse.

Krajem juna vlada je usvojila Uredbu o uslovima i načinu utvrđivanja visine godišnjeg iznosa boravišne takse za fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge smeštaja u objektima domaće radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu, kao i načinu i rokovima plaćanja.

Novina se, između ostalog, ogleda u tome da se fizičkim licima po prvi put omogućava da rade samostalno i direktno, bez posrednika jer su uglavnom to do sada bile turističke agencije i lokalne turističke organizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.