Socijalno preduzetništvo za žrtve nasilja u porodici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2020, 15:07

Socijalno preduzetništvo za žrtve nasilja u porodici

Tokom protekle četiri godine kroz četrnaest sigurnih kuća u Srbiji prošlo je više od 3.000 žena i dece žrtava porodičnog nasilja. Žrtve nasilja neretko završavaju na ulici, jer nisu ekonomski osnažene i osamostaljene, što dovodi do toga da se većina od njih vrati nasilniku. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava 25. novembra, ekipa RTV je posetila socijalno preduzeće koje su osnovale žrtve porodičnog nasilja u Somboru. Ovakva socijalna preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su u našoj zemlji tek u povoju.

"Somborske šnajderke" šiju zaštitne maske, posteljinu i kecelje, a porudžbina je sve više. Nakon izlaska iz Sigurne kuće u Somboru, u socijalnom preduzetništvu vide način da postanu ekonomski nezavisne sa ciljem da okrenu novi list u životu nakon što su iskoračile iz kruga nasilja u porodici. Trenutno je angažovano sedam žena, koje su majke sedamnaestoro dece.

Žrtva nasilja koja radi u socijalnom preduzeću Somborske šnajderke kaže:"Nisam znala da šijem, ali sam počela da učim pre mesec dana i dobro mi ide. Znači mi mnogo to što ovde u radu sa drugim ženema odvraćam svoje misli od svega što mi se dešavali. Volela bih da sve naučim, ništa mi nije teško. Važno mi je što sam imala podršku Sigurne kuće i što imamo šansu da se osamostalimo“"

Žene iz socijalnog preduzeća kroz posao obezbeđuju novac za zdravstvene preglede, troškove stanarine, račune i školovanje dece.

Žrtva nasilja koja radi u socijalnom preduzeću Somborske šnajderke kaže: "Brzo smo naučile šiti i uvidele prednsoti svega ovoga. Želim da mogu sama da izdržavam sebe i decu bez toga da sam ekonomsmi zavisna od bilo koga. Ovde smo kao jedna porodica i verujem da ćemo privući još više žena da na ovaj načim izađu iz kruga nasilja i osnaže se".

Šnajderke iz Sombora su osnovane sredinom godine kada su se žene dovoljno osnažile da pokrenu sopstveno socijalno preduzeće, koje predstavlja izvornu građansku inicijartivu za osamnostaljenje žrtava podrodičnog nasilja sa željnom da ubuduće vode miran i dostojanstven život.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.