Smanjena upotreba antibiotika, piju se samo u nuždi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2019, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena upotreba antibiotika, piju se samo u nuždi

Upotreba antibiotika u Srbiji, u ovoj i 2018. godini smanjena je za 37 odsto u odnosu na 2015. kada je prodaja tih lekova bila rekordna. To su poslednji rezultati analize potrošnje antibiotika u Srbiji, koja se obavlja u okviru mreže za praćenje anti mikrobnih lekova Svetske zdravstvene organizacije.

Pune čekaonice u domovima zdravlja-slika koju uglavnom viđamo u ovom periodu godine, a lekari smatraju da je prolećna temperatura u decembru dodatno pomogla širenju virusa. Dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čekaju na prozivanje svog imena, sugrađani se uglavnom slažu da im se antibiotici prepisuju samo u nuždi.

Upravo to je najteže- objasniti pacijentu da ne znači da mu je antibiotik potreban svaki put kada se razboli, kaže zamenica načelnice opšte medicine u Domu zdravlja "Liman" Svetlana Malešević. Ona smatra da je racionalno prepisivanje leka, kao i nemogućnost kupovine bez recepa, uticalo na smanjenu upotrebu antibiotika.

"Do pre par godina dok ministar nije doneo odluku da pacijenti više ne mogu da kupuju na slobodno lekove u apotekama, već da samo ide na recept , zato što smo prosto svi primetili da su poslednjih godina urino kulture, brisevi, i bakterije postale rezistentne na antibiotike, a to je sve bio reztultat zloupotrebe i prekomerne upotrebe antibiotika", ističe Malešević.

Apotekari sa druge strane nisu primetili da su se tokom ovih dana manje tražili antibiotici .

"Ne mogu da kažem, u tom smislu, posebno u ovom periodu da je došlo do smanjenja izdavanja antibiotika zbog toga što je prosto i takav period godine kada su te neke respiratorne infekcije učestalije i prosto sami lekari više pišu antibiotike", napominje Mirela Stovragović, regionalni menadžer Benu apoteka.

Stovragovićeva objašnjava da postoje mnogi benefiti smanjene upotrebe, jer zbog otpornosti bakterija potrebni su nam novi antibiotici, a iako farmaceutska industrija stalno radi na njihovom istraživanju, takav posao je izuzetno skup. Na to ne možemo da računamo, pa je njena preporuka racionalna upotreba tih lekova kao najbolja opcija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.