Smanjena lista čekanja na operaciju katarakte u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2019, 04:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena lista čekanja na operaciju katarakte u Pančevu

Na listi čekanja za operaciju katarakte u Pančevu je nešto manje od 1000 ljudi. Lista čekanja se u prethodne dve godine smanjila, ali se i dalje na operaciju čeka dosta dugo. Godišnje se u toj dravstvenoj ustanovi uradi više od 1000 operacija.

“Prvi put, nakon više godina, lista čekanja je svedena na trocifren broj. Trenutno na operaciju katarakte čeka 940 ljudi. Iako, među njima ima pacijenata koji su na listi još od 2016-te i 2017te godine reč je o pojedinačnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slučajevima, uglavnom se na red dođe u roku od 8 do 10 meseci”, kaže načelnik Očnog odeljenja Opšte bolnice Pančevo dr Dragan Stanković.

Svi ti pacijenti iz 2016-te i 2017-te godine suzapravo već u pripremi za operaciju, dobili su termin operacije a oni su odlagali operaciju iz zdravstvenih ili privatnih razloga. Najveći problem oko liste čekanja za operaciju katarakte je taj što svako ko dobije kataraktu na jednom oku zapravo već ima kataraktu i na drugom oku. Tako da ako vi imate listu čekanja od 1000 ljudi, vi možete slobodno računati da imate bar listu od 1500.

Očno odeljenje Opšte bolnice Pančevo pokriva područje čitavog južnog Banata I mesečno se uradi oko 100 operacija katarakte .

“Godinu dana sam čekala za drugo oko dok sam za prvu operaciju čekala duže”, kaže jedna pacijentkinja

“Prvo oko sam operisala u oktobru prošle godine i pošto je doktor konstatovao da je velika razlika u dioptriji između dva oka pozvao me je da dođem na pregled pa da me stavi na listu prioriteta kako bi se to što pre poistovetilo”, kaže pacijentkinja iz Vršca.

Zakazanih termina ima do 2021.godine ali u toj zdravstvenoj ustanovi smatraju,da će pacijenti mnogo ranije doći na red,jer će ovim tempom rada do kraja godine lista biti svedena na nekoliko stotina ljudi.

“To je jedan čisto administrativni problem i pokušaćemo sa našim informatičarima da to prevaziđemo jer zapravo sada operišemo pacijente iz 2018-te, a počeli smo i iz 2019-te godine tako da svakako neće čekati toliko dugo”, objašnjava dr Stanković.

Sočiva redovno stižu i radi sa dva seta instrumenata za operaciju- postoji obećanje da će Bolnica nabaviti još jedan što će ubrzati rad i smanjiti listu čekanja. U Očnoj bolnici suočavaju se I sa manjkom lekara, samo njih troje operiše ,jedan lekar je na obuci, a jos dva na specijalizaciji koja traje nekoliko godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.