Skupština, završila rad, nastavak sutra o Zakonu o plovidbi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2016, 06:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština, završila rad, nastavak sutra o Zakonu o plovidbi

Skupština Srbije završila je večeras rad, a raspravu o amandmanima na izmene Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama nastaviće sutra.

Na te izmene zakona, podneto je ukupno 59 amandmana.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je u načelnoj raspravi da će se tim izmenama dozvoliti ulazak privatnog kapitala u tehničko održavanje plovnih tokova.

Opozicija je ocenila da je reč o "kozmetičkim izmenama", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a postavili su i pitanje zbog čega se iz godine u godinu po nekoliko puta menja jedan isti zakon.

Poslanik DS Goran Ješić rekao je da mu nije jasno kako će sada biti više para za održavanje plovnih puteva.

"Razumem da će Direkcija za plovne puteve da uradi nadzor i da učestvuje u pravljenju projektne dokumentacije, ali nisam razumeo u kom kontekstu se sada stvaraju nova sredstva koja ćemo alocirati privatnicima", pitao je Ješić.

Poslanik SNS Vladimir Orlić rekao je da samo pitanje fonda, odnosno novčanih sredstava ne mora ad bude krucijalno.

"Ako se otvori prostor da tržište diktira uslove, pa samim tim i ishod u smislu ko će se baviti određenim poslom, dozvoljava se mogućnost konkurencije. Dakle, postoji mogućnost da se dobiju jeftiniji, povoljniji uslovi", rekao je Orlić.

Druga stvar je efikasnost poslova, rekao je on, dodajući da se izmenama zakona ono što je namenjeno za tehničke poslove, tehničko održavanje biti iskorišćeno upravo u te svrhe.

Njegov stranački kolega Aleksandar Marković primetio je da su pojedini opozicioni poslanici sada protiv privatnog sektora.

Poslanica Dosta je bilo Sonja Pavlović kaže da Zakon o izmenama i dopunama zakona o plovidbi i lukama ne može da bude u raspravi bez ljudi koji gazduju vodama, te da se ne može odvojiti plovidba od priobalja, od luka, hidrotehničkih objekata koji se nalaze u koritu reke.

"Amandmani su odbijeni, od 60 i nešto amandmana jedva je deset prihvaćeno", rekla je ona i istakla da je najvažnije od svega, po njenoj oceni, lučko zemljište koje se u amandmanima često pominje.

Poslanica SRS Nataša Jovanović kaže da je od ministarke "pošto se hvališe da je izuzetno kompetentna" očekivala da ne izađe samo sa "kozmetičkim promenama".

"Kao država smo u ovoj oblasti jako puno zaostali za zemljama koje izlaze na međunarodne reke i koje se bave vodnim saobraćajem", ocenila je poslanica SNS Aleksandra Tomić i dodala da Srbija nije bila u situaciji ni ekonomski ni kadrovski da prati korak razvoja unutrašnjih plovnih puteva.

"Ukoliko osposobimo naše plovne puteve za funkcionisanje međunarodnog saobraćaja, ukoliko povećamo broj borova koji će ići međunarodnim rekama, mi obezbeđujemo veći posao u lukama, prikupljanje taksi i naknada i samim tim punimo budžet", rekla je Tomić.

Poslanička pitanja

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj pitao je premijera Srbije Aleksandar Vučića zašto dozvoljava da predsednik Srbije Tomislav Nikolić licitira oko eventualnih smena u službama bezbednosti Srbije kada to nije u njegovoj nadležnosti, već u nadležnosti Vlade.

Šešelj je pitao i zašto nije donet pravilnik o kontaktima ministara sa stranim ambasadorima s obzirom da ministri, kako je naveo, više vremena provode u ambasadama nego u vladi.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić pitao je zašto se odbornik Srpske napredne stranke iz opštine Vračar šalje na mirovnu konferenciju u London na kojoj se govorilo o bezbednosnoj situaciji na Bliskom istoku.

On je pitao koliko to putovanje košta građane.

Milojičić je negodovao i zbog ukidanja Ulice Zoran Đinđić u Ivanjici i upitao da li je zbog toga "makar nekoga iz SNS, a pre svega Aleksandra Vučića sramota".

"Bez obzira na političke razlike i sve ono što mislimo jedni o drugima Zoran Đinđić je bio premijer Vlade Srbije koji je dao svoj život za bolju Srbiju, molim vas da shvatite kakvu su grešku učinili vaši partijski poslušnici i tražite da promene odluku", rekao je Milojičić.

On je pitao i zašto premijer već dve godine koordinira službama bezbednosti i zašto do sada nije bilo sednice Odbora za kontrolu Skupštine Srbije s obzirom na situaciju u zemlji.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević pitao je kada će biti ispitana politička pozadina ubistva Zorana Đinđića, ko je isključio kamere na dan ubistva i tražio da se ispita uloga tadašnjeg potpredsednika DS Čedomira Jovanovića ; koji je u zatvoru posećivao Dušan Spasojevića i Mileta Lukovića.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je predsednicu Skupštine Srbije kada će zakazati posebne sednice o bezbednosnoj i ekonomsko-socijalnoj situaciji u Srbiji u vezi migrantske krize, kao i posebnu sednicu o dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić interesovala se za situaciju u pančevačkoj Azotari i pitala premijera kakva su se to, po njegovim navodima, skandalozna dešavanja događala u Azotari i kakav je plan u vezi sa potencijalnom privatizacijom Azotare.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.