Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2021, 06:42

Skupština Vojvodine: Rebalansom budžeta sredstva za Kamenicu 3, put Stapar-Sivac i Sremske Karlovce

Skupština Vojvodine: Rebalansom budžeta sredstva za Kamenicu 3, put Stapar-Sivac i Sremske Karlovce

Skupština Vojvodine donela je na današnjoj sednici Pokrajinsku skupštinsku Odluku o rebalansu budžeta AP Vojvodine i Pokrajinsku skupštinsku odluku o izvršenju budžeta pokrajine za 2020. godinu. Doneta je i Skupštinska odluka o Predlogu pokrajinske skupštinske odluke o izmeni pokrajinske skupštinske odluke o broju i prostornom rasporedu javnih srednjih škola na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Usvojen je izveštaj o radu i finansijskom poslovanju Fonda za izbegla, raseljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lica i za saradnju sa Srbima u regionu za 2020. godinu.

Uvodnu reč o izvršenju budžeta pokrajine za 2020. godinu dala je pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović. Ona se pohvalno izrazila o upravljanju javnim finansijama AP Vojvodine u 2020. godini.

Diskutujući o izveštaju Đurađ Jakšić, poslanik Srpske radikalne stranke (SRS), pozitivno se izrazio o prihodnoj, ali negativno o rashodnoj strani strani budžeta za 2020. godinu te najavio da poslanici SRS neće glasati za usvajanje izveštaja o izvršenju budžeta.

Slične stavove izrazila je i poslanica SRS Marina Nedeljković.

Predsednica poslaničke grupe SPS-JS Aleksandra Đaković je navela da je izvršenje budžeta za 2020. godinu, uprkos epidemiji kovid 19, bilo vrlo uspešno, i da će ta grupa podržati izveštaj.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da je izvršenje budžeta bilo kvalitetno o čemu, prema njegovom mišljenju, svedoči i činjenica da je tri godine uzastopno dobijen pozitivan izveštaj Državne revizorske institucije, što se, kako je rekao do sada nikada nije desilo.

Mirović je izrazio zahvalnost sistemu zdravstvene zaštite AP Vojvodine koji je prvi bio na udaru epidemije Kovid 19.

Nenad Borović, iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić – za našu decu" istakao je stav da je izvršenje budžeta bilo izuzetno kvalitetno i najavio potpunu podršku izveštaju. Kritike upućene od strane poslanika SRS u svojim izlaganjima odbili su i Dmitar Stanišić, Stojanka Lekić, Pavel Surovi i Predrag Ginculj iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić – za našu decu" i podržali izveštaj o završnom računu budžeta za 2020.

U pretresu u pojedinostima poslanici SRS-a Đurađ Jakšić i Marina Nedeljković izneli su amandmane na Predlog odluke u rebalansu Budžeta koji se tiču skidanja sredstava sa budžetske rezerve i podrške privredi, omladini i sportu, nauci...

Doneta odluka o Rebalansu

Dnevni red

1. Predlog pokrajinske skupštinske odluke o rebalansu budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2021. godinu;

2. Predlog pokrajinske skupštinske odluke o izmeni pokrajinske skupštinske odluke o broju i prostornom rasporedu javnih srednjih škola na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine;

3. Izveštaj o radu i finansijskom poslovanju Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu za 2020. godinu;

4. Izveštaj o poslovanju Fonda "Evropski poslovi" Autonomne pokrajine Vojvodine za 2019. godinu;

5. Izveštaj o poslovanju Fonda "Evropski poslovi" Autonomne pokrajine Vojvodine za 2020. godinu.

Trenutno se vodi rasprava o rebalans budžeta za 2021. godinu. Uvodnu reč dala je pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović.

Predsednik Poslaničke grupe "Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija" Branislav Bogaroški kritikovao je Predlog skupštinske odluke o rebalansu pokrajinskog budžeta navodeći značajne manjkavosti u njegovoj realističnosti.

Ana-Marija Pinter iz Poslaničke grupe "Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor" pozitivno se izjasnila o Predlogu i najavila da će ga ta poslanička grupa podržati.

I Željka Milošević, zamenica predsednika Poslaničke grupe "Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija" u svom izlaganju najavila je podršku Predlogu rebalansa Budžeta AP Vojvodine.

O Predlogu rebalansa budžeta pozitivno se izrazio i Nenad Borović, iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić – za našu decu" i najavio glasanje "za".

Marina Nedeljković, poslanica SRS je najavila da će poslanici glasiti protiv usvajanja Odluke o rebalansu budžeta AP Vojvodine. Prema njenim rečima, vrlo malo sredstava je izdvojeno za sport i omladinu, privredu (poljoprivredu). Posebno je kritikovala kategoriju tekuće budžetske rezerve. Na sličan način izjasnio se i njen partijski kolega Đurađ jakšić, navodeći da su oni predložili 25 amandmana na predlog. Aleksandar Smiljanić iz SRS podržao je stavove svojih partijskih kolega.

Borislav Antonić iz poslanička grupe "Aleksandar Vučić – za našu decu" pohvalio je Predlog odluke o rebalansu pokrajinskog budžeta navodeći da se u njoj vidi briga državnog rukovodstva za građane, za njihove probleme i napredak. On je pozvao sve poslanike da glasaju za Predlog.

Da glasaju "za" poslanike je pozvala i Vesna Furundžić i Latinka Vasiljković iz Poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - za našu decu" koja je navela da su u Predlogu vrlo značajna infrastrukturna ulaganja, što je posebno važno za Pančevo odakle ona dolazi.

U pretresu u pojedinostima poslanici SRS-a Đurađ Jakšić, Marina Nedeljković, Aleksandar Smiljanić i Vojislav Kulačanin izneli su amandmane na Predlog odluke u rebalansu Budžeta koji se tiču skidanja sredstava sa budžetske rezerve i podrške privredi, omladini i sportu, nauci...

Nijedan od amandmana poslanika SRS nije usvojen.

Skupština Vojvodine je glasanjem usvojila Pokrajinsku skupštinsku odluku o rebalansu budžeta AP Vojvodine.

Doneta Skupštinska odluka prostornom rasporedu javnih srednjih škola na teritoriji AP Vojvodine

Doneta je Skupštinska odluka o Predlogu pokrajinske skupštinske odluke o izmeni pokrajinske skupštinske odluke o broju i prostornom rasporedu javnih srednjih škola na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Neutrošena i preneta sredstva

Pokrajinska vlada je krajem maja uputila predlog pokrajinske skupštinske odluke o rebalansu budžeta za 2021. u kojem je pokrajinska kasa teža za 2,3 milijarde dinara i posle rebalansa iznosiće 77, 5 milijardi dinara.

Namera je da 2,3 milijarde usmeri u kapitalne rashode: za završetak i opremanje objekta Kamenica 3 sa PET centrom, završetak lokalnog puta od regionalnog značaja Stapar–Sivac i uređenje starog jezgra Sremskih Karlovaca.

"Konstatovali smo da imamo 2,3 milijarde neutrošenih i prenetih prihoda iz 2020. i odlučili da taj iznos u stopostotnom iznosu usmerimo u investicije za kapitalne rashode i to prema kriterijumima za dva velika projekta koji nemaju završenu finansijsku konstrukciju, a koju ovim potpuno završavamo", istakao je ranije predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Tu je projekat sa nezavršenom finansijskom konstrukcijom je Kamenica 3, u delu izgradnje, ali i u delu opremanja objekta posebno komunalnog opremanja: izgradnje kompletnog novog vodovoda i kanalizacije za ceo kompleks Kamenice.

Komunalno opremanje se ne planira samo za Kamenicu 3 već i svih instituta. To je i najznačajniji deo novca koji će se usmeriti na osnovu rebalansa.

Deo sredstava od tih 2,3 milijarde dinara u iznosu od 150 miliona usmeriće se u završetak poslednje faze radova izgradnje regionalnog puta od Stapara do Sivca u dužini od 16 kilometara, dok deo sume iz rebalansiranog budžeta Pokrajina planira da poveća svoje učešće u finansiranju obnove kultruno -istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca.

Prema rečim predsednika Pokrajinske vlade, 2,3 milijarde odlazi u ta tri projekta, a deo sredstava, u iznosu od 600 miliona dinara usmerava se ka budžetskoj rezervi.

O poslovanju Fonda "Evropski poslovi"

Pred poslanicima su i izveštaji o poslovanju Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine za 2019. i 2020. i Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu za 2020. godinu. Pred poslanicima je i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o izmeni Pokrajinske skupštinske odluke o broju i prostornom rasporedu javnih srednjih škola na teritoriji Vojvodine.

Izveštaj o poslovanju Fonda "Evropski poslovi" jednoglasno je usvojio nadležni Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine Vojvodine i predložio parlamentu da ga usvoji.

Na sednici Odbora je konstatovano je Fond u uslovima pandemije uspeo da realizuje godišnji plan i program rada. Između ostalog nastavljene su aktivnosti na jačanju kapaciteta institucija, organizacija i lokalnih samouprava za pripremu projekata koji mogu da se finansiraju iz evropskih fondova.

U izveštajnom periodu povećan je i broj aktivnih projekata na području Vojvodine, rečeno je na sednici Odbora.

Kako je saopšteno na sednici Fond Evropski poslovi zahtevao je eksternu reviziju i za 2019. i 2020. godinu i dobio je pozitivnu analizu nezavisne finansijske kuće.

Fond Evropski poslovi čini značajan broj mreže koji čini regionalnu saradnju i sa unutrašnjim partnerima projekata, na osnovu kojeg može da se ukaže na značaj funkcionalne povezanosti.

Kako je istakao Đurađ Jakšić iz SRS ta stranka neće glasati za usvajanje Izveštaja o poslovanju Fonda Evropski poslovi i zalaže se za ukidanje tog Fonda.

Jakšić je rekao da je u poslednjih 20 godina tkz. evropskih integracija Srbija razorena, i da je vreme da se Srbija okrene sebi i da se okrene svojim prijateljima, Rusiji i NR Kini.

"Za SRS je neprihvatljivo da se za rad ovog Fonda izdvaja 140 miliona dinara", rekao je Jakšić.

Predsedavajući Ištvan Pastor koji je i predsednik UO Fonda "Evropski poslovi", istakao je da se stvorila kritična volja da je Fond za Evropske poslove sredstvo politike kao što je i čitav niz drugih institucija koje stvaramo da bi stvorili politiku.

"Fond je sredstvo koje na višegodišnjem nivou posmatranja opravdava nastajanje i postojanje", rekao je Pastor.

Pastor je rekao da je prisustvo kancelarije u Briselu potrebno još masivnije.

"Strašno je važan posao koji se ne može novčano izraziti, a to je dizanje unutrašnjih kapaciteta, to je u suštini podučavanje ljudi, promena razmišljnjana u upravi", rekao je Pastor.

"Kancelarija u Briselu permanentno doprinosi poboljšanju ukupne slike Srbije", naveo je on.

Jakšić je upitao koliko košta kancelarija AP Vojvodine u Briselu, i istakao da sve te poslove može da obavlja Sekretarijat za regionalni razvoj.

"Agencija za regionalni razvoj predstavlja paralelnu instituciju", naveo je on.

Marina Nedeljković iz SRS istakla je da od 35 mogućih otvorenih poglavlja za ulazak Srbije u EU zatvoreno svega dva, te da evropski zvaničnici nisu zadovoljni stanjem demokratije u Srbiji.

Jakšić je upitao zašto pokrajinski sekretar Zoran Gojković krije informaciju o načinu nabavljanja opreme i nameštaja za Kliniku za Interne bolesti KC Vojvodine?

On je naveo i da treba da se umesto privatnom festivalu Exit sredstva dodeljuju Matici Srpskoj, Srpskom narodnom pozorištu i drugim institucijama koje baštine kulturu srpskog i drugih naroda koji žive u AP Vojvodini.

Sednica je nastavljena postavljanjem poslaničkih pitanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.