Sindikalci MSK iz Kikinde podržavaju odluku o traženju strateškog partnera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2019, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikalci MSK iz Kikinde podržavaju odluku o traženju strateškog partnera

U intervjuu koji je dala za Tanjug, premijerka Ana Brnabić između ostalog je rekla da kikindski MSK, preduzeće koje je uspelo da se oporavi i sada posluje pozitivno, neće biti ponuđeno treći put na prodaju. Umesto prodaje, kako je naglasila premijerka, za Metanolsko-sirćetni kompleks traži se strateški partner.

"Podsećamo, na dva prethodna poziva za prodaju kikindske fabrike MSK nije bilo zainteresovanih, pa je odlučeno da se ne ide u treći krug. Ponuđena vrednost preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi u tom slučaju bila svega 30 odsto od procenjene vrednosti, što je u ovom trenutku manje od obrtnog kapitala MSK i zato se traži strateški partner", naglasila je premijerka Srbije Ana Brnabić. Upravo na opciji pronalaženja strateškog partnera kao najboljeg rešenja za budućnost fabrike insistirali su svojevremeno i reprezentativni sindikati MSK.

"Mi već tri godine uporno pokušavamo da dokažemo da, ako već MSK mora u privatizaciju, strateško partnerstvo jeste najbolji izbor. Nakon iskustva iz dva neuspela kruga privatizacije, to rešenje kao najbolje sada prepoznaju i zvaničnici u Vladi i nadležnim ministarstvima", kaže Duško Crvenković, predsednik Sindikata "Nezavisnost" MSK Kikinda.

Od budućeg strateškog partnera treba očekivati investiranje u novu fazu proizvodnje, kako bi osim metanola i sirćetne kiseline, MSK na zahtevno tržište izašao sa novim proizvodima.

"Ostati samo na metanolu i sirćetnoj kiselini bio bi problem za budućnost MSK. Znači, starteški partner koji će uložiti u drugu fazu proizvodnje, kako bismo dobili nov proizvod. Na taj način će se rentabilnost fabrike svakako popraviti", ističe Borislav Mandić, sekretar fabričkog Sindikata "Nezavisnost".

Crvenković dodaje:"Nadamo se da će se pregovori i izbor strateškog partnera što pre pozitivno rešiti – i za državu, i za strateškog partnera, ali pre svega po radnike zaposlene u MSK."

Izvoz 98 posto proizvodnje metanola i sirćetne kiseline, kao i pozitivno poslovanje tokom prošle i u prvoj polovini ove godine svakako su stabilizovali rad MSK. Međutim, visoka cena gasa, koji je i osnovna sirovina u proizvodnji, preveliko je breme u trenutnim uslovima. Blizu 540 zaposlenih u Metanolsko-sirćetnom kompleksu očekuje da će konkretnije informacije o pregovorima sa potencijalnim strateškim partnerom, a time i perspektivama same fabrike, biti poznate do kraja ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Država traži model za hemijske gigante u Vojvodini

Izvor: Kamatica.com, 19.Avg.2019, 00:01

Sudeći po izjavi srpske premijerke Ane Brnabić, za Metanolsko-sirćetni kompleks u Kikindi neće biti objavljen treći poziv za privatizaciju, s obzirom na to da bi u tom slučaju to javno preduzeće moralo biti ponuđeno za svega 30 odsto procenjene vrednosti što bi značilo da se MSK prodaje daleko...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.