Sigurna dečija kuća tokom 15 godina zbrinula preko 3.000 mališana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurna dečija kuća tokom 15 godina zbrinula preko 3.000 mališana

Tokom 15 godina koliko postoji Sigurna dečija kuća, u njoj je smeštaj i brigu našlo preko tri hiljade dece. Na ovu adresu stigli su sa različitim životnim pričama, iz drugačijih socijalnih okruženja, ali jednim zajedničkim problemom - povredili su ih ili zanemarili njihovi najbliži.

Za osmoro dece trenutno jedina sigurna adresa je Dečija kuća, koja je prva ustanova takvog tipa u Srbiji. Za petnaest godina ona je pomogla mnogim mališanima i pružila im pažnju, ljubav, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posvećenost i podršku.

"Pre svega mi deci bez adekvatnog roditeljskog staranja pružamo psihosocijalnu i pedagošku pomoć. Ljudi profesionalci rade na otklanjanu njihovih trauma i trudimo se da deca koja dođu kod nas što kraće tu borave i da nađemo adekvatno rešenje za njih", kaže Branko Zelenbaba, rukovodilac Sigurne dečije kuće.

Korisnici Prihvatilišta za decu i omladinu su deca uzrasta od 4 do 18 godina, koja se tu zadržavaju najviše šest meseci. Kasnije se zbrinjavaju u nekoj drugoj ustanovi ili se vraćaju u matične porodice, ukoliko za to postoji mogućnost.

"U Prihvatilištu su deca koja nisu problematičnog ponašanja, to je ono što je jako bitno. Dakle,tu su deca iz ugroženih porodičnih odnosa i raznih drugih nepredviđenih i neprijatnih okolnosti zbog čeka su se našli u tom smeštaju, tako da je rad za tom decom veoma bitan i veoma značajan, pogotovo u ovakvom velikom gradu kakav je Novi Sad", naglašava Dobrila Čačija, direktorka Centra za socijalni rad Grada Novog Sada.

Povodom obeležavanja današnjeg dana, kada je 2003. godine, Prihvatilište za decu i omladinu počelo sa radom, okupile su se organizacije koje im tokom svih ovih godina pružaju podršku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.