Šest miliona dinara za saradnju medicinskih ustanova Srbije i Republike Srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2021, 18:02

Šest miliona dinara za saradnju medicinskih ustanova Srbije i Republike Srpske

Pokrajinska vlada i vlada Republike srpske prethodne godine su započele projekat o zajedničkoj saradnji na polju poboljšanja rada medicinskih ustanova. Tim povodom dodeljeno je šest ugovora iz oblasti medicine čiji će projekti doprineti boljem radu medicinskih ustanova. Vrednost projekta iznosi šest miliona dinara.

Milanka Tatić sa novosadskog medicinskog fakulteta jedna je od šest dobitnika ovogodišnjih ugovora o realizaciji projekata iz oblasti medicine.

Ideja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njenog projekta je sprečavanje nastanka delirijuma kod pacijenata nakon operativnih zahvata.

"Planirano je praktično da se godinu dana selektuju pacijenti koji su povišenog rizika i da se postoperativno, znači u nultom danu, nakon operacije, primenom ovog leka koji ćemo naravno analizirati, da se spreči nastanak post-operativnog delirijuma", navodi prof. dr Milanka Tatić, sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Ove godine realizovaće se šest projekata i to iz oblasti kardiologije, onkologije i infektivnih bolesti koje su nastale kao posledica pandemije izazvane koronavirusom.

"Mislim da je važno da počnemo upravo sa projektima u oblasti medicinskih nauka i da pokažemo da nam je stalo da uspostavimo jedne nove standarde u smislu naučno-istraživačke delatnosti ali kao što i rekoh, jedna važna praksa u radu naših medicinskih ustanova da zapravo sve počiva na kvalitetu", objašnjava prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje.

Projekat je započet prethodne godine i deo je saradnje AP Vojvodine i Vlade Republike Srpske.

"Pre svega na inicijativu Pokrajinskog sekretara mi smo potpisali prošle godinu ugovor o saradnji između vlade AP Vojvodine odnosno Univerziteta vlade Republike Srpske i po tom sporazumu jedan od ključnih aktivnosti jesu projekti u kojima će učestvovati Univerzitet, odnosno nastavnici i saradnici u Banja Luci odnosno Novom Sadu", tvrdi profesor Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banja Luci

Za taj projekat Pokrajinska vlada izdvojila je šest miliona dinara, dok su za narednu godinu najavljena veća ulaganja u projekte namenjene medicinskim delatnostima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.