Serijal RTV Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije - Arkadije Gajski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2018, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Serijal RTV "Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije" - Arkadije Gajski

Serijal RTV "Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije" nastavljamo pričom o Arkadiju Gajskom. Na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 1918, samo pet dana nakon oslobođenja Velike Kikinde, grad je predstavljalo 16. delegata. Među intelektualcima, uglednim Velikokikinđanima, sveštenicima, profesorima, trgovcima, kojima je Srpsko narodno veće u Velikoj Kikindi ukazalo čast da prisustvuju velikom događaju donošenja odluke o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << našao se i Arkadije Gajski. 

Serijal RTV "Prisajedinjenje 1918-2018. godine - Svedoci istorije" osvetljava i ličnost zemljoradnika, vinogradara, pčelara, časnog Banaćanina Arkadija Gajskog.

"Položeni su temelji nove države. U temelj su uzidane junačke kosti stotina hiljada najboljih sinova naših. Zato taj temelj mora biti silan, čvršći i trajniji od kamena ili tuča. Ali, zadatak još nije završen. Kuću treba izgraditi. Treba je učvrstiti spolja i iznutra. Potrebno je da svaki deo naroda bude dovoljno prožet idejom da je ova država njegova država i da je ovaj troimeni narod jedan narod, njegov narod", reči su iz besede advokata Žarka Jakšića, člana Srpskog narodnog veća u Velikoj Kikindi, povodom godišnjice oslobođenja i prisajedinjenja Kraljevini Srbiji.

Kraj velikog rata i oslobođenje Velike Kikinde proslavljeni su 20. novembra 1918-te. Ulaskom čuvenog "Gvozdenog puka", pod komandom brigadira Dragutina Ristića,  Velika Kikinda je konačno postala slobodan grad. Prema rečima istoričara Srđana Sivčeva, Velika Kikinda je simbolično to postala 10 dana ranije, formiranjem Srpskog narodnog veća.

"Moramo napomenuti da je grad i pre ulaska srpske vojske bio, na neki način slobodan. Naime, već 10. novembra u gradu organizovan je veliki narodni zbor i osnovano Srpsko narodno veće.  U porti Srpske pravoslavne crkve u Velikoj Kikindi okupio se krem velikokikindskih Srba. Ugledni Velikokikinđani  formirali su prvi srpski politički organ nakon mnogo vremena. Ubrzo preuzuimaju kontrolu nad čitavim gradom, tako da je do 20. novembra Srpsko narodno veće već faktički preuzelo vlast. To telo činilo je 50-tak najistranutijih Kikinđana, na čelu sa Savom Putnikom. Za počasnog predsednika Veća izabran je Milutin Jakšić,  a za predsednika Marko Bogdan", objašnjava on.

Samo pet dana nakon oslobođenja Velike Kikinde, grad je na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu predstavljalo 16 delegata. Čast da prisustvuje velikom događaju donošenja odluke o prisajedinjenju matici Kraljevini Srbiji, imao je i Arkadije Gajski. Zemljoradnik, vinogradar, pismeni paor, jedan od prvih velikokikindskih pčelara među Srbima. Časni Banaćanin, domaćin, otac petorice sinova i jedne kćeri. Banaćanin naučen da se zemlja voli, od nje i za nju se živi. Ali, znao je Arkadije da je za decu, unučad, praunučad, čukununučad najvažnije da budu – svoji na svome.

Sa setom se dede Arkadija priseća Sredoje Gajski, pokazujući nam s ponosom orden Svetog Save, priznanje kojim je odlikovan upravo Arkadije Gajski. Nažalost, Sredoje ne pamti priče o velikom događaju čiji je učesnik bio i deda Arkadije.

"Slabo je deda pričao o tom događaju. Možda je moj otac znao više o tim događajima, ali  sam ja tada bio mali", kaže Sredoje.

"Obični, a opet veliki ljudi deo su istorije jedne porodice, grada, nacije. Prečesto zaboravljamo, prepuštamo vremenu da patinom veka zamagli plemenita dela, vekovne težnje, teško stečenu slobodu koju dišemo. Nemamo prava na to", dodaje Aleksandar Gajski, s ponosom pričajući o pradedi Arkadiju:

"Svakoj osobi koja ima slobodarski duh , koja teži da se ujedini sa ostatkom svog naroda to je značilo puno. Normalno, i meni je značilo, a znači mi i danas i ponosan sam što je moj pradeda bio jedan od učesnika Skupštine za prisajedinjenje srpske Vojvodine matici Srbiji."

Čukundedino ime s ponosom nosi Arkadije Gajski, naglašavajući da će svojoj deci, unucima prenositi porodičnu istoriju.

"U tom trenutku verujem da je njemu bilo izuzetno drago da učestvuje u takvom istorijskom događaju, možemo samo da pretpostavimo, on je to doživeo, osetio. Nama, čitavoj porodici Gajski to mnogo znači, a jednako važno, siguran sam biće i budućium generacijama", naglašava on.

Porodično ime i uspomene na slavnu prošlost, dužni smo da s ponosom prenosemo na nove generacije. Baš onako kako je tog 25. Novembra 1918-te  pred 757 poslanika Skupštine u Novom Sadu rekao Jaša Tomić :

"Za one koji će tek doći, za duh budućnosti naše."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Serijal RTV "Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije" - braća Manojlović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2018, 08:12

Serijal RTV "Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije" nastavljamo pričom o braći Manojlović. Velike Narodne Skupštine u Novom Sadu 1918. ne bi bilo bez srpskih narodnih odbora i njihovih predstavnika. A tih odbora ne bi bilo bez inicijatora njihovih osnivanja – Jovana i Vladislava Manojlovića....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.