Senta: Žitelji Tornjoša i Gornjeg Brega dobrovoljni davaoci krvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2020, 15:17

Senta: Žitelji Tornjoša i Gornjeg Brega dobrovoljni davaoci krvi

Dve redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi, 16. i 17. ove godine, održane su u senćanskim naseljima Tornjoš i Gornji Breg, u organizaciji Crvenog krsta i Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Oršoja Pinter iz Tornjoša dobrovoljno daje krv od osamnaeste godine. To je do sada učinila 33 puta. Ova humana tradicija neguje se u njenoj porodici nekoliko generacija, te se i ona, poput svojih najbližih, redovno odaziva na pozive Crvevnog krsta “Senta”.

"Ljudima treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krv i želim da pomognem", kazala je Oršoja Pinter, dobrovoljni davalac krvi.

Odziv davalaca je solidan u odnosu na prethodni period, kaže sekretar senćanskog Crvenog krsta Milan Muškinja.

"Sada su ljudi već navikli, štite se i od korone i znaju šta znači dobro se zaštititi. Mi očekujemo da ćemo premašiti cifru od 600 davalaca. Imamo još jednu akciju u decembru i ja bih sad pozvao davaoce da se odazovu našem pozivu", saopštio je Milan Muškinja, sekretar Crvenog krsta “Senta”.

Krvi uvek nedostaje, sada više nego ikada, ističe doktorka Neda Kocić iz Zavoda za transfuziju krvi.

"Zalihe krvi su dosta smanjene. Akcenat je na krvnim grupama sa negativnim RH faktorom, pogotovo nulta RH negativna krvna grupa, odnosno oni davaoci koji mogu dati krv svima, odnosno krv koja svima odgovara", kazala je dr Neda Kocić, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine.

Akcije dobrovoljnog davalaštva krvi organizuju se u skladu sa epidemiološkim merama prevencije širenja virusa korona, saopšteno nam je u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.