Selo Riđica posle 12 godina obnovilo rad dobrovoljnog vatrogasnog društva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2021, 14:05

Selo Riđica posle 12 godina obnovilo rad dobrovoljnog vatrogasnog društva

Najudaljenije somborsko selo je Riđica, koja je od grada udaljena oko 30 kilometara. Toliko ih deli i od profesionalne vatrogasne jedinice u Somboru kojoj je za izlazak na intervenciju potrebno oko pola sata. Razlog je to što su posle 12 godina mladi iz ovog sela obnovili rad dobrovoljnog vatrogasnog društva.

U Riđici i okolnom ataru požare ponovo gase vatrogasci dobrovoljci iz ovog sela koji su posle pauze duže od jedne decenije pokrenuli dobrovoljno vatrogasno društvo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Već smo imali tri interevencije i to je uglavnom bila trska koja je gorela. Poslednja je baš bila ozbiljna. Gorela je trska na starom ribnjaku od oko 40 hektara.Brzo smo interevenisali uz pomoć kolega iz Vatrogasno-spasilačke jedinice Sombora i DVD-a Stanišić", kaže Dušan Veselinović, komandir DVD-a Riđica.

"Profesionalcima treba pola sata, a nam 10 do 15 minuta da se pojavimo na požaru. Tih 15 minuta puno znači", kaže Aleksandar Milanko, predsednik DVD-a Riđica.

Vatrogasno društvo ima svoj prostor, zatekli su ovi mladi Riđičani i vatrogasno vozilo. Istina staro skoro 60 godina, ali oni su se potrudili da ga osposobe za rad.

"Remontovali smo pumpu vode koje bila u katastrofalnom stanju. Nije remontovana od 1964. godine, koliko je star i kamion. Kamion je za svoje godine u dosta dobrom stanju. Najveći problem je održavanje jer nema rezervnih delova, više se ne proizvode" kaže Nemanja Marinković, zamenik komandira DVD Riđica.

Kada su odlučili da pokrenu dobrovoljno vatrogasno društvo ovi mladi Riđičani nisu imali iskustva u protiv požarnoj zaštiti, ali su uz pomoć kolega iz drugih društava obučeni za interevencije.

"U početku su dolazile kolege iz Stapara i tu smo imali osnovnu obuku. U narednom preiodu planiramo u dogovoru sa profesionalcima dužu obuku. Da znamo kako teče intervencija, šta svaki čovek radi, jer mladi smo, nemamo iskustva, samo dobru volju, volimo vatrogastvo i naše selo", kaže Veselinović.

"Prvo se okupilo desetak momaka, onda nas je bilo 15. Očekujemo da će odaziv biti sve veći. Za sada operativna jedinica ima 10 do 12 momaka koji se mogu pojaviti u svakom trenutku na intervenciji", kaže Milanko.

Kao i u drugim selima i u Riđici dobrovoljno vatrogastvo ima dugu tradiciju, podseća sekretar Nebojša Badža.

"Tradicija koja je nastala između dva svetska rata, dok su ovde još živeli Nemci. Nakon toga dolaskom kolonista iz Dalmacije društvo je nastavilo rad, napravljen je novi dom",, kaže Badža.

Iako postoje tek tri meseca članovi DVD-a Riđica obezbedili su na konkuzesima oko miliona dinara što će biti uloženo u opremu odela i kupovinu goriva. Ono što ih čeka je rad sa mladim kako se opet ne bi desilo da zamre vatrogasna priča u Riđici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.