Savez slepih Srbije nagradio najbolje učenike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2018, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez slepih Srbije nagradio najbolje učenike

Savez slepih Srbije dodelio je danas nagrade najboljim slepim učenicima u Srbiji i zahvalnice ustanovama, organizacijama i pojedincima koji su pomagali i podržavali aktivnosti i rad tog udruženja, a posebna zahvalnica uručena je ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću.

Na svečanosti u Domu vojske plakete i laptopovi uručeni su učenici sedmog razreda OŠ ''Petar Leković'' iz Požege Đurđini Mihajlović, učeniku sedmog razreda OŠ >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ''Stevan Sinđelić'' iz Beograda Lavu Andriću i učeniku osmog razreda OŠ ''Veljko Ramadanović'' iz Beograda Bogdanu Milovanoviću.

Nagrađeni su i učenik Gimnazije ''Uroš Predić'' iz Pančeva Dušan Dobrosavljević i studentkinja Sofija Galušević iz Ivanjice, a specijalna nagrada dodeljena je Sofiji Kalušević iz Ivanjice, učenici drugog razreda OŠ ''Petar Leković'' u Požegi.

Ministar Đorđević je zahvalio na priznanju i istakao da će vlada nastaviti da sprovodi aktivnosti u cilju poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom u Srbiji navodeći da treba popraviti njihov položaj u oblasti rada, kao i da nije zadovoljan odnosom poslodavaca prema slepima.

Đorđević je izrazio nadu da će kampanja ''Jednaki'' koju je pokrenulo Ministarstvo sledeće godine dati određene rezultate u otklanjanju stereotipa o osobama sa invaliditetom.

''Iz ličnog iskustva mogu da kažem da su takve osobe odgovorne i marljive i da mogu da rade i poslove za koje mnogi misle da nisu sposobni. U našem ministarstvu radi mladić koji je slep i koji je završio istoriju, a na naš predlog završio je diplomatsku akademiju i postao prva slepa osoba u svetu sa tom diplomom'', ispričao je Đođević.

Dodao je da Savez slepih Srbije u Ministarstvu ima partnera koji će nastojati da se svake godine odvaja više finansijskih sredstava, a obećao je i podršku Savezu u zalaganju da se izmeni pravilnik o lečenju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i da se prilagodi potrebama slepih.

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić zahvalio je na podršci ministru Đorđeviću i njegovim saradnicima i izrazio zadovoljstvo saradnjom sa državom u unapređenju položaja slepih i slabovidih u Srbiji.

Stošić je rekao da je Savez u 2018. godini zabeležio najbolje rezultate od svog osnivanja, pre svega u rešavanju problema oko zapošljavanja i školovanja i ostvarivanju niza drugih prava.

''Na osnovu rezultata iz ove godine naša ambicija biće da položaj slepih učinimo još kvalitetnijim i da ih sa društvenih margina približimo središtu stvaralačkog i aktivnog života'', rekao je Stošić.

Naglasio je da je Savez u 2018. godini dobio snažnu finansijsku podršku države u projektima kao što su digitalizacija književnih dela za slepe, adaptacija biblioteke Saveza i podrška lokalnim organizacijama.

Na godišnjoj svečanosti uručene su zahvalnice i predstavnicima Ministarstva kulture, Nacionalne službe Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, Narodnoj banci Srbije, kompaniji Knjaz Miloš, Rotari klubu Stari grad...

Dodeljena i priznanja najboljim slepim učenicima i studentima, a nagrađeni su i učesnici 39. Književnog konkursa Saveza slepih Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.