Saradnja somborskih srednjoškolaca sa vršnjacima iz Bač Kiškun regije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2019, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja somborskih srednjoškolaca sa vršnjacima iz Bač Kiškun regije

U Somboru je održan Okrugli sto na temu: Saradnja mladih u prekograničnom regionu kao završna aktivnost programa "Mladi zajedno" koji su realizovale Srednja ekonomska škola Sombor (Zapadnobački okrug) i Stručni centar i škola sa domom učenika Vari Sabo Istvan Kiškunhalaš iz Bač Kiškun regije.

Šta je to ekološki otisak, koliko način života utiče na planetu i kako je čuvati, teme iz oblasti kulture, sporta, turizma, upotrebe modernih tehnologija, predrasude o susednim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemljama – samo su deo tema kojima su se pozabavili mladi iz Sombora i mađarskog grada Kiškunhalasa kroz programe i radionice interkulturalnih razmena u okviru projekta "Mladi zajedno".

"Prvenstveno sam stekla nove prijatelje koji će mi ostati za celi život. Stekla sam nova znanja koja pokušavam da primenim u daljem životu i da ih prenesem na ljude u svojoj okolini... Naučili smo dosta toga o prirodi i reciklaži te koliko je značajno da čuvamo našu prirodu jer mi tu živimo. Jedno divno životno iskustvo", istakla je Teodora Bjelić, učenica drugog razred Srednje ekonomske škole u Somboru.

"Bila sam smeštena u sobi sa devojkama iz Sombora, nismo znale jezik, ali i pored WF u sobi, nismo koristile telefone i internet, sporazumevale smo se rukama i bilo je divno", ispričala je Kiti Lenđer iz partnerske škole, Kishunhalas.

Prethodnih godinu dana, istraživanje stavova i predrasuda mladih u prekograničnom regionu, pa sve do zajedničkih radionica, kampa i okruglog stola, kao i završnice tog programa, bili su deo projekta.

Natalija Katanić, koordinator projekta i direktorka Srednje ekonomske škole u Somboru je objasnila: "Sarađivali smo i kroz aktivnosti, privatno smo se družili, razmenjivali iskustva, mnogo toga smo mogli da naučimo od njih jer su oni moderna škola, koja se sada razvija, trenutno rade nekoliko projekata tako da je svaka poseta za nas bila jedno novo iskustvo."

"Ovaj okrugli sto je postigao svoj cilj a to je da se učenici dve škole bolje upoznaju, poruše granice i predrasude te da đaci stvore blizak kontakt," istakla je direktorica Edina Sabo iz Kiškunhalaša.

"Deca su imala mogućnost da posade svoje prvo drvo... Ono što su saznali univerzalnim jezikom, da je umetnost lepa i da nije potrebno poznavati drugi jezik da bi se to shvatilo da postoje preko grane mladi koji razmišljaju vrlo slično, koji se smeju sličnim šalama, slušaju istu muziku, koji plešu zajedno, koji vrlo rado plešu zajedno i u koje se, na kraju krajeva, mogu jednog dana možda i zaljubiti", rekla je Valerija Forgić, član projektnog tima, profesorka u Srednjoj ekonomskoj školi u Somboru.

Projekat je finansiran u okviru Interreg IPA CBC programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, u cilju unapređenja proaktivnog učešća mladih u promociji turizma prekograničnog regiona i kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena mladih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.