Salajački doručak kao podsetnik na nekadašnje običaje i život

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2020, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Salajački doručak" kao podsetnik na nekadašnje običaje i život

Kako se živelo u najstarijem naselju u Novom Sadu, a kako se živi danas, prisetili su se Salajčani svih generacija i njihovi gosti iz drugih delova grada, okupljeni na tradicionalnom dvanaestom "Salajačkom doručku".

Tako je uz bogatu trpezu i kulturno-umetnički program, obeležena "Osma kulturna Salajka". Svako naselje ili grad je onakav, kakvi su ljudi koji u njemu žive. Moderna Salajka i njena deca, prema rečima starosedelaca, drugačiji su od slika iz prošlosti, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podsećanja, bar jednom godišnje, spasavaju od zaborava.

"To je bio paorski kraj sa elementima građanskog života, gde se jela štrudla, gde se poštovala tradicija nedeljnog ručka, gde su se jele švargle, džigernjače, slanine, čvarci, sve ono što nije možda sada tako hit. Moram da kažem da su odavde bili poznati tamburaši, uopšte bila je zastupljena velika raznovrsnost", kaže Sara Novaković, članica MZ "Salajka"

Po pisanim izvorima, Salajka sledeće godine slavi 250 godina postojanja kao jedno od najstarijih naselja u Novom Sadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.