Država usmerena ka nultoj toleranciji prema nasilju - slobodna žena mora biti i ekonomski nezavisna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2021, 05:17

Država usmerena ka nultoj toleranciji prema nasilju - slobodna žena mora biti i ekonomski nezavisna

Iako se Srbija nalazi u kovidu, kao i mnoge zemlje globalno, što je veliki problem, snažnim merama Vlade i predsednika i privreda i sektor rada su dobile podršku, i tu imamo dve komponente, a to su zaštita stanovništva kada su u pitanju zdravstveni aspekti i zaštita privrede i ekonomije. Naša zemlja se pokazala kao primer dobre prakse i u regionu i globalno, i mislim da smo među prvih 10 zemalja odgovorili kada je u pitanju zdravstvena zaštita stanovništva i kroz ovaj paket mera ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomoći uspeli smo da održimo stabilna makroekonomska kretanja i da zadržimo uzlazni trend na tržištu rada, rekla je Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja gostujući u emisiji Signali na Prvom program RTV – a.

Ona je istakla da 70 do 80 posto žena trpi nasilje od svog partnera ili u porodici i naglasila da su sve mere države usmerene ka nultoj toleranciji prema nasilju.

"Kada govorimo o tržištu rada žene u ukupnoj populaciji države učestvuju više nego muškarci – 51,5 posto. Žene na kretanju konkurentnosti tržišta rada imaju veće učešće. Kada je u pitanju zapošljavanje veći je procenat nezaposlenih žena - 42 posto je broj zaposlenih žena, 58 posto je broj zaposlenih muškaraca. Svi moramo raditi u tom pravcu da osnažimo ženu, jer slobodna, zaštićena žena mora biti ekonomski nezavisna. S obzirom da je aktuelna kampanja „16 dana aktivizma“ svi govorimo o ljudskim pravima. Država svih 365 dana stoji iza naših žena, ali ovih 16 dana sve države pa i naša stavlja fokus da vidimo šta smo to uradili, šta je dobro i šta treba raditi. Kada je u pitanju nasilje i zapošljavanje žena država Srbija u proteklih par godina ima kompletnu infrastrukturu zakona.", dodala je ona.

Danijela Maletić iz udruženja "Biznis na štiklama“ istakla je da je ova organizacija započela jedan projekat koji se naziva „Obrazovanjem do uspešne žene“ gde su se osvrnuli na žene sa sela, kao i žene preko 45 godina koje se teže zapošljavaju, žene koje su osobe sa invaliditetom ili žene koje imaju decu koje su osobe sa invaliditetom.

"I u saradnji sa Narodnim univerzitetom u Nišu mi im nudimo prekvalifikaciju za profile koji su lakše zapošljivi. Prekosutra dodeljujemo prve tri diplome i moram naglasiti da smo ovo započeli u vreme pandemije. Njih osam je započelo edukaciju, ali pet žena je nije završilo, jer nisu imale podršku familije, iako je edukacija besplatna, pokriva se iz donacija i njih ništa ne košta", dodala je ona.

"Za žene u ruralnim sredinama ključna je edukacija, treba ih osvestiti. Seoska žena je stub domaćinstva, ali bi i ekonomski trebala da bude osnažena. Ona samo ne zna kako. Zato smo mi potrebne, da uz sve ove sekcije dođemo do njih, da imaju način da se nekome obrate i da mi budemo spona između njih i države. Za njih edukacija znači trošak i to je opet ovisnost od muškarca, jer ekonomski nisu nezavisne. Mi smo još uvek patrijarhalna sredina. Ja ne kažem da žena koja nije edukovana i obrazovana treba da trpi nasilje, ali je lakše jednoj finansijski nezavisnoj ženi da se izbori i da bude svoja da izabere ono što želi. Kada dođe do apliciranja vidimo da mnoge žene nisu na žalost osposobljene ni za mejlove ni viber i slične vidove komunikacije", saopštila je Suzana Perić, predsednica Sekcije za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije i glavna i odgovorna urednica časopisa "Bazar“.

Božović je dodala da su žene na selu posebno ranjiva kategorija, kao i da im je potrebna podrška države i društva.

"Lako je u Beogradu ili Novom Sadu, ali na nekom selu koje je dislocirano, koje nema infrastrukturu, vrtiće, gde ne može da uskladi poslovno i privatno je mnogo teže. Ali, upravo kroz ovu strategiju imamo aktivne mere zapošljavanja koje podrazumevaju ceo korpus da država izdvaja novac za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, dodatne obuke, edukaciju upravo za ranjive kategorije.", dodala je ona.

"Mi kada smo osnivali fondaciju nama nije bio imperativ da mnogo teoretišemo, hteli smo da se spustimo u narod, da razgovaramo sa meštanima koji su to gorućih problema i šta to njih tišti. Nama je svakako jedan od ciljeva fondacije ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim sredinama i ekonomsko osnaživanje seoskih područja i pored svih tih mreža i mera koje država daje i kroz akcije podsticanja ženskog preduzetništva, ali ono što mi vidimo na terenu je da te mere ne daju pun efekat. Najteže informacije stižu do žene u seoskoj sredini. Najveći problem je posrednik između institucija i žena koje su potencijalni korisnici svih ovih mera za koje treba da apliciraju. Pored svih ovih mera koje država daje 95 posto žena na terenu ne zna kako da iskoristi. To je najveći problem i na svima nama je zadatak da im to približimo i pomognemo da se osnaže", izjavila je Dajana Paunović, osnivač fondacije za rodnu ravnopravnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.