Romi iz Bogojeva biće preseljeni u nove kuće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2018, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi iz Bogojeva biće preseljeni u nove kuće

Posledice prošlogodišnje oluje još su vidljive u kući Aleksandre Dimović, majke četvoro dece. Zahvaljujući pomoći opštine Odžaci i Pokrajine njena i još 33 porodice iz romskog naselja u Bogojevu nisu postali beskućnici.

Urađena je minimalna sanacija objekata u kojima žive. Ali u zimskim uslovima nisu bezbedni, jer plafoni su još uvek oštećeni, kaže Aleksandra.

"Dobili smo crepove, daske, tamo gore gipsane ploče nismo dobili. Plafoni su još porušeni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bojim se da ne padne na decu", kaže Aleksandra Dimović.

Trideset četiri romske porodice iz ovog divljeg naselja trebale bi do januara naredne godine da budu preseljene u nove kuće, ali ima i onih koji ne bi želeli da idu dalje od Bogojeva. Među njima je i Ferenc Balog.

"Ne bi voleo da živim u Gračacu... ja bih voleo tu bliže, u Bogojevo. Tu imam i ćerku i unuke. Ne bio voleo ćerku da ostavim. Tamo mi je daleko, voleo bi da sam blizu", kaže Ferenc Balog.

Stara Pazova i Odžaci su dve lokalne samouprave koje su se uključile u projekat "Da svaki Rom ima dom", koji Evropska unija finansira sa milion i 50 hiljada evra.

Januara 2019. godine oni bi trebali da budu useljeni u nove kuće, kaže Latinka Vasiljković, predsednica opštine Odžaci.

"Prema ranijem anketiranju i iznalaženju lokacije gde će se graditi 34 objekta, odlučili smo da u Mesnoj zajednici Bački Gračac bude osam objekata, u Bačkom Brestovcu četiri objekta, u Bogojevu 14 objekata, u Karavukovu četiri objekta i u Laliću četiri objekta. Ove godine se očekuje početak gradnje tih kuća, koje će biti u vlasništvu opštine Odžaci, a dati na korišćenje stanovnicima romske nacionalnosti", kaže Latinka Vasiljković.

U realizaciji priojekta zbrinjavanja romskih porodica, opština Odžaci učestvuje sa 15 odsto sredstava, a podršku daje i Ministarstvo finansija .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.