Roditelji zabrinuti zbog sve strašnijeg nasilja među vršnjacima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2021, 20:39

Roditelji zabrinuti zbog sve strašnijeg nasilja među vršnjacima

Snimak nasilja u ulici Laze Telečkog u Novom Sadu, koji se pojavio na društvenim mrežema, uznemirio je javnost, zbog brutalnog iživljavanja grupe mladića nad vršnjakom. S obzirom na to da se radi o adolescentima, posebno zabrinuti za bezbednost dece u gradu jesu roditelji.

Brutalan snimak nasilja bio je povod da Snežana Drmanac, majka 16 -godišnjaka, pokrene diskusiju u grupi mame Novsađanke o tome kako se, kada vide takav snimak, osećaju roditelji.

"Kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u pitanju nasilje, i ne samo to već i bilo koji drugi problem, odgovornost je apsolutno na svima. Na porodici, počiniocima dela, na insitucijama na edukaciji, koja uvek u svakoj sferi doprinosi poboljšanju", kaže Drmanac.

Na pitanje ko igra veću ulogu u formiranju ličnosti deteta - društvo ili porodica, sociolog nasilja, Kristina Pejak kaže da obe zajednice moraju delovati zajedno:

"Kada je u pitanju nasilje, i ne samo to već i bilo koji drugi problem, odgovornost je apsolutno na svima. Na porodici, počiniocima dela, na insitucijama na edukaciji, koja uvek u svakoj sferi doprinosi poboljšanju".

Naši sagovornici kao osnovni problem izdvajaju promociju pogrešnih vrednosti, a najviše ih brine sve strašniji način ispoljavanja nasilja.

"Jako je loše kada vi vidite da pohvalu nekog deteta koje je učestvovalo na nekim takmičenjima prate izrazi podsmeha i omalovažavanja, a da neki snimak u kome se prikazuje bilo kakav agresivan čin ima na nekoj društvenoj mreži koja je sada dominantna, Tik Tok, da ona ima mnogo više lajkova i komentara podrške, nešto se debelo desilo u tome, deca nisu sama do toga došla", kaže Dragana Ćorić iz Udruženja "Roditelj".

Početak rešenja problema vršnjačkog nasilja u Novom Sadu moglo bi da bude osnivanje učeničkih parlamenata na nivou grada, u čiji bi rad direktno bili uključeni učenici, na čije bi inicijative grad pravovrmeno reagovao. Očekuje se da ta inicijativa, koje je odložena zbog pandemije, bude prihvaćena narednih dana, čime bi Novi Sad bio prvi grad sa gradskim učeničkim parlamentima.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.