Ričard III prva takmičarska predstava na Viminacijum festu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2018, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ričard III" prva takmičarska predstava na Viminacijum festu

Prva predstava od pet, koliko ih je u takmičarskom delu prvog Viminacijum festa, biće "Ričard III" Vilijema Šekspira u izvođenju teatra "Gavela" iz Zagreba koja će bit izvedena večeras u 20 časova u Viminacijumu u antičkom amfiteatru.

Selektor ovog ambijentalnog teatarskog festivala Mihajlo Nestorović, direktor Narodnog pozorišta u Somboru kaže da se trudio da odabere predstave iz regiona bivše SFRJ koje će se uklopiti u programsko opredeljenje festivala - da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zasnovane na mitskim događajima, da se bave mitom ili istorijskim ličnostima iz doba antičke i starorimske književnosti ili su bili inspiracija za tumačenje savremenih pojava i ličnosti iz sveta kulture, nauke, politike, umetnosti.

Za predstavu "Ričard III" u režiji Aleksandra Popovskog Nestorović je kazao da "odavno nije tako razumeo Šekspira, a tome je najzaslužniji maestralni Ozren Grabarić, glumac div a ako treba i mrav, glumac koji sa neverovatnom lakoćom igra Ričarda koji je samoj ulozi "doneo" nešto novo, ne samo zlobu, pokvarenost ili okrutnost što čini osnovne karakteristike ovog lika već dozu crnog humora, i čini Ričarda duhovitim, vragolastim pa i zabavnima za sve to ima sjajnu podršku celog ansambla".

Prema mišljenju selektora "ono što ovu predstavu čini je pored sjajne glumačke igre inovativno čitanje Popovskog koji čitav komad tretira kao svojevrsni savremeni politički triler. Tu prepoznajemo sadašnjost rekoa bih svih "naših" zemalja pa i svetsku".

Šekspirovu dramu je iznova preveo Andrija Jelčić, dramaturg je Dubravko Mihanović, Scenograf Popovski, kostimograf Marita Čopo. Osim Grabafića u glavnoj ulozi vojvodu od Klarensa njegovog brata igra Andrej Dojkić, lorda Hejstingsa Sven Šestak, ledi Anu Martina Čvek, kraljicu Elizabetu suprugu kralja Edvarda IV Dijana Vidušin, njenog brata lorda Riversa Sven Medvedšek ...

U slučaju kiše predstava će biti izvedena u sali Centra za kulturu Požarevac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Ričard III" otvara Viminacijum fest

Izvor: Radio 021, 04.Sep.2018

Prva predstava od pet, koliko ih je u takmičarskom delu prvog Viminacijum festa, biće "Ričard III" Vilijema Šekspira u izvođenju teatra "Gavela" iz Zagreba koja će bit izvedena večeras u 20 časova u Viminacijumu u antičkom amfiteatru...Selektor ovog ambijentalnog teatarskog festivala Mihajlo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.